fbpx

Niet één, niet twee, maar vier pony’s voor de koets!

Manou Brans is pas 24 jaar en nu al succesvol in de vierspan pony’s. Het paardenvirus heeft ze van haar ouders Bert en Annet Brans meegekregen waarmee ze samen het bedrijf Steenhof Stables runt. Met meer dan 10 jaar wedstrijdervaring, deelname aan NK’s en internationale wedstrijden is Manou zeer ervaren in de mensport. Dit is niet onopvallend gebleven bij de KNHS die Manou scoutte voor het Talentenplan Perspectieventeam Mennen.

 

De overstap naar vierspan was snel gemaakt
Zo’n 10 jaar geleden startte Manou met het rijden van wedstrijden. Voor ze begon met vierspan rijden heeft ze even enkel- en tweespan gereden. Manou vertelt: “We waren op zoek naar een extra pony voor het tweespan. Eenmaal een geschikte pony gevonden te hebben bleek de verkoper nóg een pony te hebben. Die hebben we toen ook gekocht wat resulteerde in een compleet vierspan. Daarnaast rijdt mijn vader natuurlijk vierspan, dus was de overstap snel gemaakt”.

 

Van begeleiding bij het behalen van een menbewijs tot familie- en vriendendagen
’s Ochtends werkt Manou bij de gemeente en ’s middags traint ze de pony’s op haar bedrijf Steenhof Stables. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de mensport. “Van begeleiding bij het behalen van een menbewijs tot familie- en vriendendagen”, aldus Manou. Steenhof Stables organiseert jaarlijks een grote internationale wedstrijd en in 2023 staat zelfs het wereldkampioenschap voor enkel-, twee- en vierspan pony’s gepland op hun terrein! Manou vertelt: “Het is super leuk om een wedstrijd op eigen terrein te organiseren. We zetten graag iets moois neer voor alle ponymenners.” Volgens Manou zijn dit ook de meest memorabele wedstrijden om zelf in mee te rijden, ze legt uit: “Je werkt er een langere periode naartoe en er komen veel bekende kijken, dat maakt het een toffe ervaring”.

 

“In het enkelspan kan ik de pony’s beter persoonlijk trainen”
Manou traint de pony’s zo’n vijf keer per week. Ondanks dat ze uiteindelijk in vierspan wedstrijden rijdt, traint ze de pony’s veel in enkelspan. Manou vertelt: “In het enkelspan kan ik de pony’s beter persoonlijk trainen. Door ze individueel voor de wagen te hebben kan ik goed aanvoelen of de pony’s soepel zijn en corrigeren waar dat voor die pony nodig is. Vaak als de pony in enkelspan goed loopt, dan gaat het in het vierspan ook goed”. Manou probeert één keer in de week de pony’s in vierspan te trainen. Daarnaast wisselt ze de training af met longeren. Door te longeren houdt Manou afwisseling in het werk en kan ze bepaalde spiergroepen en trainingsreacties makkelijker en/of beter trainen dan voor de wagen.

 

De marathon is vaak het meest spectaculaire onderdeel
Vierspan pony wedstrijden bestaan uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel lijkt op een dressuurwedstrijd, waarbij de pony’s op bepaalde plekken in de baan verschillende moeten figuurtjes lopen, zoals bijvoorbeeld een cirkel . Hier lopen de pony’s eigenlijk een dressuurproef, maar dan voor de wagen. Het tweede onderdeel is de marathon, Manou vertelt: De marathon is vaak het meest spectaculaire onderdeel. Hier moeten we zo snel mogelijk een parcours rijden met ongeveer 8 hindernissen, zoals bijvoorbeeld een waterbak.”. Het laatste onderdeel heet ‘vaardigheid’. Hier speelt opnieuw tijd een rol. De pony’s moeten namelijk tussen twee kegels lopen waar ballen op liggen. Valt een bal van de kegel? Dan krijg je stafpunten, net als bij het springen. Uiteindelijk moeten de pony’s een bepaald aantal kegels passeren binnen een bepaalde tijd.

 

Wil je meer weten over aangespannen rijden? Talent Manou Brans geeft een super toffe clinic tijdens Animal Event op zaterdag en zondag! Bezoek haar demo in de Garvo Hobbydieren Weide en leer meer over de behendigheid van deze spannende sport.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: