Een tweede kans voor zowel mens als hond

Dutch Cell Dogs is een stichting die zowel mens als hond een tweede kans biedt. De trainers van de stichting laten gedetineerde mensen asielhonden trainen. Dit concept zorgt ervoor dat asielhonden meer kans hebben op een duurzame plaatsing en gedetineerden beter in het leven gaan staan.

 

Al meer dan 1.000 honden en mensen getraind

In 2009 begon Betty samen met een 2e instructeur de eerste training vanuit een zelf opgerichte onderneming. Later is de stichting gestart, Betty legt uit: “We wilden zo graag de honden trainen en de mensen en honden een nieuwe kans geven, maar ons concept was niet winstgevend. Daarom zijn we in 2012 de stichting begonnen.” Intussen wordt Betty vergezeld door 12 andere instructeurs en hebben ze al meer dan 1.000 honden en mensen kunnen trainen.

 

“We matchen het zo dat de gedetineerde meer dan het beste uit de hond kan halen”

Betty, oprichter van de stichting, vertelt hoe ze te werk gaan bij het koppelen van een hond aan een gedetineerde: “We beginnen met een gesprek met de gedetineerde, waarbij twee instructeurs en een hond aanwezig zijn. De instructeurs leggen uit hoe ze te werk gaan, stellen vragen aan de gedetineerde en observeren hoe hij reageert op de hond. Daarna gaan we naar het asiel en kijken we naar welke honden ze hebben en wat voor type persoon past bij de beschikbare honden. We matchen het zo dat de gedetineerde meer dan het beste uit de hond kan halen”. Betty legt uit dat het koppelen van mens en hond voor een groot stuk op gevoel gaat. Gezien ze al vele jaren ervaring hebben kunnen ze een professionele inschatting maken.

 

Goede kwaliteit van opleiden

Stichting Dutch Cells Dogs is niet zomaar te vergelijken met een reguliere hondenschool. Dutch Cells Dogs werkt in een gesloten setting, waarbij alleen getraind kan worden op het trainingsveld. Twee keer per week halen de instructeurs de honden op bij het asiel en gaan ze naar de locatie van de gedetineerde. Die krijgen dan een training van 2 uur voor een periode van ongeveer twee maanden. De instructeurs van Ducth Cell Dogs reizen heel Nederland af en bezoeken per dag zo’n 3 á 4 locaties. Betty gaat verder: “We zorgen voor een goede kwaliteit van opleiden en zijn altijd met twee instructeurs op zes gedetineerden. Daarnaast vinden we investeren in instructeurs heel belangrijk. Het grootste gedeelte van onze instructeurs is ook naar Amerika gegaan om daar de Karen Pryor Academy te volgen”.

 

“De hond was een voorbeeld en een held voor hem”

Betty benoemt dat ze nog nooit hebben gehad dat een match niet succesvol was. Stichting Dutch Cell Dogs steekt altijd veel tijd en energie in het koppelen, maar dat levert ook hele mooie verhalen op: “Op een gegeven moment waren we in een instelling met een hondje (kruising Pincher en Jack Russel) die meerdere keren in brand was gestoken, waardoor de hond eigenlijk geen vacht meer had. Deze hond zat bij een jongen die al een langere tijd in de gevangenis zat en dit erg zwaar vond, maar hij zei: ‘Als ik naar die hond kijk, dan zie ik dat ondanks het vele wat hij heeft meegemaakt, hij nog steeds positief in het leven kan staan’. De hond was een voorbeeld, een held, voor hem waardoor hij ook beter in het leven is gaan staan. Deze man heeft heel zijn attitude aangepast en is echt naar een fijner leven gegaan. Het is heel gaaf dat je mens en hond op deze manier kan helpen”.

 

Tijdens Animal Event is Stichting Dutch Cell Dogs aanwezig voor een ‘circus buitenbeentjes’, waarin ze laten zien hoe ontzettend leuk hun honden zijn (die nog op zoek zijn naar een nieuw baasje). De honden gaan spectaculaire oefeningen laten zien zoals door een brandende hoepel springen of een leeuwen act, een show die je dus niet wilt missen!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.