fbpx

Een reddingshond trainen doe je samen!

De reddingshondenvereniging Zuid Oost Nederland (ZON) traint al 25 jaar honden op tot reddingshond. Reddingshonden worden ingezet om de Landelijke Eenheid van de politie te ondersteunen met het helpen naar vermiste personen, maar de honden worden ook breder ingezet waardoor ze Wereldkampioen titels op hun naam hebben staan. Een van deze wereldkampioenen is Jantine met haar hond Andy die ook tijdens Animal Event aanwezig is. Hoe leer je een hond om reddingshond te worden? Reddingshondenvereniging ZON weet er alles van en geeft een clinic tijdens Animal Event. Nu al nieuwsgierig? Je leest hier een voorproefje.

 

3 IRO wereldkampioenen in de verenging
Om de Landelijke Eenheid van de politie te ondersteunen met het helpen naar vermiste personen worden de honden gecertificeerd door de SIN (Stichting Inzetreddingshond Nederland). Maar de hondengeleiders van ZON doen ook mee met FCI examens en wedstrijden van de IRO, de wereldwijde koepelorganisatie voor reddingshondenteams. Door deze brede inzet leveren de hondenteams van ZON hoge prestaties, en ze zijn trots met 3 IRO wereldkampioenen in hun vereniging! Jantine, Wereldkampioen Lawine 2022, is ook tijdens Animal Event aanwezig met haar hond Andy.

 

Trainen op verschillende locaties
Een reddingshond wordt geleerd om vermiste personen te zoeken. Dit kan zijn onder puin, in een bosgebied, in de duinen, onder de sneeuw, etc. Birgitte, bestuurslid van de vereniging, vertelt: “Met onze honden zoeken we dus veel verschillende locaties om te trainen, slooppanden en bossen in Nederland, maar we gaan ook naar oefenterreinen in het buitenland en naar de sneeuw in Oostenrijk tijdens de winter!”.

 

De beloning is altijd een bal
Maar hoe leer je nu een hond om reddingshond te worden? Het opleiden van een reddingshond is een lang en intensief traject, wat al start vanaf puppy. Birgitte gaat verder “De opleiding begint op de leeftijd van een puppy, en we gaan intensief aan de slag om hem te leren om naar mensen te gaan zoeken.” De hond moet gaan leren dat iedereen anders ruikt en als hij iemand ruikt moet hij net zolang zoeken tot hij er is. En als hij iemand gevonden heeft, dan is zijn beloning altijd: een bal!

 

Een reddingshond trainen doe je samen!
Birgitte legt uit dat ze de hond niet helemaal vrij laten zoeken in het gebied. De hond zoekt altijd op aanwijzing van de hondengeleider. Zoals Birgitte zelf zegt: “Ze zijn dus altijd samen zoeken”. Om de hond te leren om steeds in slagen van links naar rechts door het gebied te gaan, en daarbij steeds de hondengeleider te passeren, heeft Hondenvereniging ZON allerlei leermethoden. De andere leden van het reddingshondenteam helpen om de hond dit aan te leren. Het belangrijkste in hun training? Een reddingshond trainen doe je samen!

 

“Hij kan ‘blaffen’ bij de gevonden persoon totdat de hondengeleider bij hem is”
Als de hond toe is aan zijn eerste examen dan heeft hij geleerd om alle mensen die liggen of zitten in een gebied te ruiken, te lokaliseren maar ook te verwijzen.  Hoe ziet een verwijzing er uit? Birgitte legt het uit: “Verwijzen kan op verschillende manieren: hij kan ‘blaffen’ bij de gevonden persoon totdat de hondengeleider bij hem is, maar hij kan ook ‘bringselen’ of ‘leegverwijzen’. Door de manier van verwijzen vertelt de hond aan de hondengeleider dat hij iemand heeft gevonden!”

 

“De hindernissen leren een hond om rustig en onbevreesd te zijn!”
Een reddingshond mag ook geen angst hebben, moet zelfstandig durven te zoeken en over moeilijke obstakels heen gaan om zo dicht mogelijk bij een slachtoffer te komen. En dat alles terwijl hij heel gehoorzaam blijft en goed luistert naar de aanwijzingen die hij krijgt. Een hele opgave dus, maar daarvoor heeft Reddingshondenvereniging ZON een hindernisprogramma ontwikkeld. De honden gaan over wiebelende bruggen, horizontale ladders, door een tunnel en ze sturen ze naar verschillende tafels die wel 40 meter uit elkaar staan. Birgitte vertelt: “De hindernissen leren een hond om rustig en onbevreesd te zijn!”

 

Tijdens Animal Event geeft Hondenvereniging ZON een demonstratie waarin ze alles uitleggen over het trainen van de honden. Ze laten in het kort de opbouw zien van een reddingshonden opleiding, de manier van sturen, de hindernissen en gehoorzaamheid, waar dus onder andere Jantine, Wereldkampioen Lawine 2022, met haar hond Andy bij is! Bekijk zondag 8 mei de demonstratie in de Farm Food Hondenpiste en misschien wordt je wel uit het publiek gehaald om een keer als “slachtoffer” te liggen zodat de hond jou zoekt en vindt!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: