“Voor schapendrijven is een ultieme samenwerking tussen hond en baas nodig”

Met 12 jaar ervaring in de wedstrijdsport schapendrijven begonnen Jolyn en Pim Visscher 5 jaar geleden Sheepdog Services. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het trainen van Border Collies in schapendrijven. Jolyn en Pim leiden niet alleen honden op, maar ook schaapherders. Tijdens Animal Event 2022 geeft Sheepdog Services alle dagen een clinic waarin de unieke, maar ook essentiële samenwerking tussen hond en baas centraal staat.

 

“Wij focussen op het hoogste niveau van de wedstrijdsport, en daarvoor zijn Border Collies het meest geschikt”

Schapendrijven is niet alleen een fenomeen voor herders, maar ook een wedstrijdsport. Jolyn en Pim beoefenen deze sport al 17 jaar en gaan voor top level. Daarvoor zijn volgens hen Border Collies het meest geschikt. “Andere rassen kunnen het ook, maar wij focussen op het hoogste niveau van de wedstrijdsport, en daarvoor zijn Border Collies het meest geschikt” vertelt Pim.  Tijdens een wedstrijd moet de hond de schapen over een parcours begeleiden van zo’n 400 tot 600 meter van de weide vandaan. De hond moet de schapen ophalen in een rechte lijn van een grote afstand met een gecontroleerd en rustig tempo. Volgens Pim is controle een heel belangrijk aspect, hij gaat verder “Bange schapen kun je niet controleren, de hond moet de baas zijn, maar ook de schapen het vertrouwen geven”.

 

“Voor schapendrijven is een ultieme samenwerking tussen hond en baas nodig”

Naast de wedstrijdsport traint Sheepdog Services ook herders. Volgens Jolyn en Pim is het trainen van mensen net zo belangrijk als van honden. Ze leren mensen hoe ze honden kunnen trainen en daarbij is lichaamstaal een onmisbaar onderwerp. Pim benoemt een aantal vragen die hierin centraal staan “Hoe staan zijn oren en staart? Wat vindt hij fijn? En wat zegt dit?”. Hij legt uit dat niet alleen het beeld dat de hond toont middels lichaamstaal belangrijk is, maar ook het waarom. Pim vertelt “Voor schapendrijven is een ultieme samenwerking tussen hond en baas nodig”. Hij legt uit dat iedereen iets uit die samenwerking kan halen en dat laat Sheepdog Services terugkomen in hun workshops en demonstraties.

 

De manier van contact maken verschilt per hond

Wat Sheepdog Services uniek maakt? Jolyn en Pim passen de trainingsmethode aan per hond. Pim vertelt “Sommige honden zijn veel gevoeliger dan anderen”. Deze honden hebben minimale correctie nodig. Andere honden zijn superfanatiek van zichzelf. Bij een fanatieke hond is het nodig om duidelijker te corrigeren. Pim gaat verder “De manier van contact maken verschilt per hond”. Sheepdog Services leert mensen hoe je een hond zó kan aansturen dat hij het juiste gedrag toont, wil luisteren en samenwerken.

Jolyn en Pim zijn alle dagen op Animal Event om een clinic te geven met hun Border Collies en schapen. Zoals ze zelf zeggen “Geen hond is hetzelfde, maar ook geen baas is hetzelfde”. In de clinic geeft Sheepdog Services inzicht in beide partijen en laten ze een stukje schapendrijven zien.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: