De wow-foto van je hond: 5 tips van fotograaf Lotte van Alderen

 

Heb jij altijd de perfecte foto willen maken van jouw hond? Zoeken naar het juiste licht, een camera of smartphone met ingewikkelde instellingen én rekening houden met een bewegend dier; het maken van een foto met de wow-factor is niet makkelijk. Gelukkig helpt award winning hondenfotograaf Lotte van Alderen je tijdens Animal Event.

 

Lotte heeft sinds haar 12e een grote passie voor het vastleggen van dieren. Tegenwoordig houdt ze zich fulltime bezig met hondenfotografie en begeleidt ze andere hondenfotografen met cursussen en workshops. Tijdens Animal Event krijg jij de kans om met de tips en tricks van Lotte net dat beetje extra uit je foto te halen. In Lottes workshop leer je op een slimme manier om te gaan met de camera, de smartphone én de hond. Lotte geeft alvast 5 tips waarmee je thuis kunt oefenen:

 

– Een goede foto begint met het kiezen van de juiste compositie. Lotte: “Een mooie compositie betekent dat je de verschillende onderwerpen op zo’n manier in beeld plaatst, dat deze samen een mooi geheel vormen. Het aanzetten van het raster op je camera of smartphone helpt je met het kiezen van een mooie compositie”.

 

– De positie van de fotograaf is net zo belangrijk als de plek van de hond in de foto. Lotte: “Wanneer jij op ooghoogte van de hond zit (of ligt) in plaats van boven de hond, neem je de kijker mee in de wereld van de hond. Dit kost misschien wat meer moeite, maar geloof me: dit geeft echt andere foto’s!”

 

– Zoek overdag de schaduw “De meeste mensen maken foto’s met mooi weer”, zegt Lotte. “Natuurlijk geeft dat een vrolijk beeld, maar als de zon hoog staat en pal op de hond schijnt, geeft dat schaduwen onder de hond. Let er maar eens op, dat is echt niet mooi. Foto’s in de schaduw zijn rustiger en geven op een zonnige dag alsnog die vrolijke sfeer”.

 

– Wil je wel foto’s in het zonlicht, maar met een zachte sfeer? Maak dan gebruik van het ‘gouden uur’. Lotte: “Ongeveer 1,5 uur na zonsopkomst of voor zonsondergang is vaak het perfecte moment voor een romantische shoot. Doordat het zonlicht zacht is krijg je geen schaduwen. Zet je hond met zijn rug naar de zon toe. Dat kan namelijk prima bij zacht licht en je voorkomt een veelvoorkomend probleem: de hond knijpt niet met zijn ogen in de zon. Dat levert mooie foto’s op en is wel zo prettig voor je hond”.

 

– Heb geduld met je hond en vergeet niet dat het voor hem vreemd kan zijn dat je gezicht letterlijk achter de camera is verstopt. Lotte: “Je hond is het niet gewend om op die manier naar jou te moeten luisteren. Maak eventueel gebruik van een tweede persoon die de hond commando’s geeft. Zorg dat het leuk blijft voor je hond en bedenk je: elke foto van jouw hond is waardevol en niet elk plaatje hoeft perfect te zijn. Minder gelukte platen horen er ook bij en alleen met veel oefenen leer je om af en toe wel een wow-foto te schieten”.

 

Lotte geeft tijdens haar workshops nog veel meer tips over compositie, het gebruik van camera en smartphone, handige fotobewerkingsapps en de omgang met de hond. Ook leer je hoe je een fotoshoot leuk houdt voor je hond.

Aan Lottes workshop ‘Hondenfotografie Tips & Tricks’ kunnen steeds 8 mensen deelnemen. Heb jij je niet voor deze workshop opgegeven? Ook langs de zijlijn leer je veel van Lottes fotografiekunsten. Ze is drie dagen aanwezig in de Prins Workshoppistes.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: