Sledehonden zijn gericht op de wereld … en jij mag mee

Met haar ruim 20 jaar ervaring met sledehonden is Edith Braakhekke een vertrouwt gezicht binnen de sport en weet ze werkelijk alles als het aankomt op sleeën met honden. Bij sledehondensport denk je al gauw aan sneeuw, maar in een land als Nederland hebben we maar zelden te maken met dat soort weersomstandigheden. Toch zijn er maar liefst 150 actieve wedstrijd teams binnen deze sport te vinden in Nederland. Tijdens Animal Event 2022 verzorgt Edith op zaterdag 7 en zondag 8 mei een clinic met haar sledehonden.

 

Naast dat de sport beoefend kan worden met behulp van een slee, is het ook mogelijk met een kar, step of fiets. De sledehondensport is daarom opgedeeld in twee elementen: Dryland en Snow. Alaska Malamute, Groenlandse hond, Samojeed en Siberische husky zijn dé honden voor deze sport. “Sledehonden zijn gericht op de wereld … en jij mag mee”, aldus Edith. Het trainen van deze honden is erg belangrijk, iets wat centraal staat bij Edith en haar honden. Niet alleen moeten de honden conditie, kracht en uithoudingsvermogen hebben voor de wedstrijden, maar ze moeten ook leren om te eten, drinken en rusten wanneer daar tijd voor is. Tijdens wedstrijden worden er lange afstanden afgenomen en zijn de pauzes nauwkeurig ingepland.

 

Elke hond heeft een andere begin situatie

In Nederland zijn er veel mensen die met 1 of 2 honden de sport beoefenen, maar er zijn ook grotere teams van wel 10-12 honden!  Edith wisselt de groep honden af in haar training. In het begin van het seizoen start ze met een klein team, want elke hond heeft een andere begin situatie volgens Edith. Door met een klein team te trainen kan ze goed de honden in de gaten houden. De honden zijn namelijk gewend om met elkaar te zijn en trekken met elkaar op. Door in het begin met een klein team te trainen, voorkomt Edith dat de honden boven hun kracht en uithoudingsvermogen moeten presteren en daarmee houdt ze blessures buiten de deur. Zo traint ze alle honden naar hetzelfde niveau om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens een wedstrijd.

 

“Ik was de enige aankwam bij de finish”

In Nederland duren alle sledehondenwedstrijden 2 dagen. De hond en hun trainer lopen dan beide dagen hetzelfde rondje. De kortste afstand is 4 km en de langste afstand 25 km per dag. In de sneeuw zijn er zelfs wedstrijden tot 1600 km, maar daar wordt dan meerdere dagen over gedaan. Ondanks de vele successen die Edith op haar naam heeft weten te schrijven, ziet ze nog altijd een uitdaging in de sport! Zo blijft het een opgave om vanuit een land zonder sneeuw en bergen de honden voor te bereiden op de buitenlandse wedstrijden. Edith benoemt een wedstrijd van 300 km, waarbij ze de enige was die aan de finish kwam. Er ontstond een sneeuwstorm tijdens de wedstrijd, waar haar medekandidaten niet op voorbereid waren. Wat Edith haar geheim is? Een goede mindset: “Je moet niet bezig zijn met het resultaat, de finish, maar leven in het moment. Je moet inspelen op de situatie!”.

 

Sledehonden hebben een dubbele vacht. De onderste vacht isoleert tot wel -30 graden! Daarom is het wedstrijdseizoen van oktober tot maart. In de zomermaanden hebben de honden rust. Het is waarschijnlijk dat Edith daarom geen actieve demo kan geven met de honden tijdens Animal Event, maar niet getreurd, ze kan er alles over vertellen en interessante attributen laten zien! Je ziet Edith op zaterdag en zondag in de Farm Food Hondenpiste.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: