Een sterke band met je hond dankzij ‘Do as I do’

Ben jij altijd nieuwsgierig naar nieuwe manieren om te trainen en plezier te hebben met je hond? Dan is de demo van Mandy van Laar echt iets voor jou! Mandy is eigenaar van DAI Academy, waar vrijwilligers en professionals uit de zorg worden opgeleid voor Dog Assisted Interventions (DAI). Mandy heeft een nieuwe missie: de in Nederland nog onbekende trainingsmethode Do as I do op de kaart zetten. “Want dat helpt álle baasjes aan een sterkere band met hun hond!”

 


Mandy leerde de nieuwe trainingsmethode kennen tijdens een van haar buitenlandse werkbezoeken. “Met Do as I do leert de hond nieuw gedrag door hun baasjes te observeren en na te doen”, vertelt Mandy. “Doordat mens en hond hierdoor gaan synchroniseren komen er gelukshormonen vrij, waardoor hond en baas zich fijn voelen. Bovendien leert de hond sneller en onthoudt hij het aangeleerde gedrag langer dan met andere trainingsmethodes.”

 


Natuurlijke aanleg om elkaar na te doen

Hoe komt het dat een hond door zijn baas na te doen sneller leert, het langer onthoudt en zich fijn voelt? Mandy: “Do as I do is gebaseerd op sociaalcognitieve vaardigheden en dus op de natuurlijke aanleg van de hond. Op de behoefte om elkaar en andere diersoorten na te doen en van elkaar te leren. Die natuurlijke aanleg zie ik thuis ook bij mijn Bordercollie en Aussies: één hond begon met knauwen aan boomstammen, nu doen ze het alle drie. Honden leren nu eenmaal graag en snel door elkaar na te doen. Daar maken we met Do as I do dankbaar gebruik van.”

 

 

De hond gaat anders naar je kijken

Do as I do is geschikt voor elke hond. “Zelfs voor honden die niet warmlopen voor bijvoorbeeld clickertraining of een agility parcours”, zegt Mandy. “Bovendien is het goed voor de band met je hond, hij gaat namelijk anders naar jou kijken. Je hond kijkt vooral naar jou in plaats van naar het beloningsbrokje of de clicker. Hoewel we na een intensieve Do as I do training ook altijd belonen met een bij de hond passend verwenmoment.”

 

 

Boost voor het zelfvertrouwen

Ook onzekere honden kunnen veel baat hebben bij Do as I do. Mandy: “Doordat de hond jou tijdens de training goed observeert, gaat hij dat ook doen bij vreemde mensen. Een reactieve hond leert hierdoor dat hij op zijn gemak mag kijken naar het gedrag van andere mensen. Dankzij deze positievere associatie kan hij met een gevoel van controle rustig reageren op nieuwe ontmoetingen. Dat geeft de hond een boost aan zelfvertrouwen!”

 

 

Kan jouw hond met alleen een stemcommando lang liggen of zitten?

Ben je benieuwd of jij en je hond kunnen starten met Do as I do? Test dan eens of je hond met alleen een stemcommando lang kan blijven zitten of liggen. Voordat je met Do as I Do kunt beginnen, moet je hond namelijk drie commando’s alleen op je stem uitvoeren en lang genoeg kunnen ‘blijven’. “Dit is lastiger dan je denkt”, zegt Mandy. 

Tijdens de workshops op Animal Event laat Mandy zien waarom het belangrijk is dat je hond drie stemcommando’s kan uitvoeren, hoe je dat kunt trainen en hoe je de hond daarna leert om jou na te doen. Tijdens de workshop kunnen jij en je hond onder Mandy’s begeleiding zelf aan de slag. Mandy is aanwezig op vrijdag 3 en zondag 5 mei in de Prins Workshoppiste. Dus wacht niet langer en bestel snel je tickets hier!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: