Daag jij je konijn genoeg uit? 3 adviezen van Sandra Korhorn om verveling, stress en probleemgedrag te voorkomen

Sandra Korhorn is al 17,5 jaar paraveterinair en heeft passie voor alles wat met konijnen te maken heeft. Naast haar werk in de dierenkliniek, richt ze zich op het verbeteren van het welzijn van het konijn. In 2018 startte ze haar eigen bedrijf Rabbit Care & Training, waar ze mensen adviseert over de verzorging en het opvoeden van het konijn. Tijdens Animal Event leer je van Sandra hoe je een konijn genoeg uitdaagt om verveling, stress, probleemgedrag en uiteindelijk ook ziekte te voorkomen.

 

Naast advies over verzorging en opvoeding heeft Sandra thuis een pension, zodat konijneneigenaren met een gerust hart op vakantie kunnen gaan. Wanneer iemand op zoek is naar een konijnenmaatje helpt Sandra om een geschikt konijn te vinden. Daarnaast zorgt ze met haar dienst ‘Speciale Zorg’ voor konijnen die moeten herstellen bij ziekte of na operatie. Omdat wij benieuwd zijn waarom het zo belangrijk is om je konijn op te voeden en bezig te houden, stellen we Sandra alvast drie vragen.  

 

Het opvoeden van je konijn: (waarom) is dat nodig?

“Het konijn is een prooidier, daarom wil hij zich van nature beschermen tegen roofdieren. En hoe wrang het ook klinkt: een roofdier, dat ben jij! Het leven bij jou in huis is niet natuurlijk voor je konijn. Daarom is het belangrijk dat je een konijn goed socialiseert met mensen, andere dieren en alles waar het konijn in en om het huis mee te maken krijgt. Daarnaast zijn konijnen erg slim en leren ze makkelijk verkeerd gedrag aan.”

 

Hoe slim is het konijn eigenlijk?

“Misschien herken je de volgende situatie: nog voordat het voerbakje de bodem van je konijnenhok heeft geraakt, ligt het al op de grond. Je konijn weet al heel snel dat dat bakje vol zit met lekker eten. Hij wordt ongeduldig, dus ‘graaft’ hij naar jouw hand. Je laat niet los, dus bijt hij wellicht een keer. Het bakje valt toch en binnen no-time heeft hij geleerd dat bijten helpt om het eten sneller te krijgen. Of dat iets zegt over hoe slim een konijn is ten opzichte van andere zoogdieren is moeilijk te zeggen. Maar een konijn leert dus snel, zowel positief als negatief. Dit voorkom je door hem genoeg uit te dagen.”

 

Hoe geef ik mijn konijn genoeg uitdaging?

“Snuffelen, naar eten zoeken en graven is natuurlijk gedrag voor het konijn. In de natuur is hij hier bijna de hele dag mee bezig. In een hok, je huiskamer of je tuin gaat jouw konijn daar ook naar op zoek. Door hem uitdagingen te bieden waarmee hij dat gedrag kan uitoefenen, voorkom je dat je huisdier je mooie gazon kapot graaft of aan je meubels knaagt. Gelukkig is dit makkelijker dan je denkt:

 

  • Zet een zandbak in de tuin, waar je konijn naar hartenlust mag graven.
  • Vul een bak met wc-rollen, papiersnippers of keukenrol. Verstop hooi en wat lekkers in de bak en je konijn is gegarandeerd even lekker bezig met zoeken naar eten.
  • Daag je konijn mentaal extra uit door een lege keukenrol te vullen met hooi en in het midden wat lekkers. Of droog een dennenappel in de oven en stop hem helemaal vol met groenten en kruiden.

 

Konijnenspelletjes kun je dus eenvoudig zelf maken en bedenken. Bijkomend voordeel: op een regenachtige dag hebben je konijn én jij allebei een leuke middag. Maar beperk je niet tot dit soort momenten. Dagelijkse uitdaging voorkomt verveling en stress en dat maakt je huisdier gelukkiger en gezonder.”

 

Sandra geeft samen met haar Duitse Reuzen tweemaal daags een demo op het Kleindierenplein.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: