De eindshow van Animal Event: een show vol records én hondenplezier

De bekende dierentrainer Wolfgang Lauenburger verzorgt tijdens Animal Event 2023 een afsluitende show vol records en hondenplezier. Wolfgang komt uit een bekende Duitse circusfamilie en ontdekte al jong zijn liefde voor het trainen van dieren.

 

Jaren later is Wolfgang samen met zijn levendige meute honden bekend in heel Europa. In 2007 trad hij voor het eerst op tijdens Circus Krone in München en in 2009 maakte hij furore tijdens het internationale circusfestival in Monte Carlo. Daar won hij maar liefst vier prijzen. Daarnaast vestigde Wolfgang met zijn honden 14 wereldrecords. Wát een prestaties! Krap twee weken voor de show is het hoog tijd om alvast met hem in gesprek te gaan.

 

Hoe ontwikkelde jouw liefde voor dieren zich tot een carrière met dieren?
“Als kind van het circus trainde ik met o.a. honden, paarden en olifanten. De omgang met de hond fascineerde me het meest, omdat de hond gewoon de beste vriend is van de mens. Dat voelde ik meteen met mijn eerste eigen hond. Vanaf mijn 15e jaar leerde ik deze hond allerlei leuke trucs en later ben ik met mijn honden gaan optreden. Inmiddels doe ik dat met een roedel van 11 honden.”

 

Met die achtergrond ben je vast een natuurtalent?

“Ik zou niet willen zeggen dat ik het trainen van honden van nature beheers. Door heel veel naar andere hondentrainers te kijken, vragen te stellen en te oefenen, heb ik het mezelf aangeleerd. Mijn 15-jarige dochter Alexa daarentegen heeft wel van nature het talent om met dieren te communiceren en ze te trainen. Dat is mooi om te zien. Door van anderen te leren en veel te trainen kun je dus ook ver komen. Daarbij is kijken naar je honden extra belangrijk. Elke hond heeft behoefte aan ander werk en een andere manier van belonen. Dat herken je vast: de ene hond houdt van heel hard rennen, de ander van balspellen en weer een ander van springen.”

 

Hoe weet je dat jouw honden dit werk met plezier (blijven) doen?

“Dat zie ik aan mijn oude honden. Ook als ze met pensioen zijn, reizen ze mee naar shows. Zodra de muziek aan gaat, showen zij backstage vanzelf hun eigen trucs. Om die reden trainen ze thuis lekker mee. De meeste dieren worden niet gelukkig van alleen liggen op de bank. Beweging houdt ze fit en fris in het koppie. Alleen de shows zijn voor hen te veel, omdat het lichaam van de oude hond nu eenmaal minder sterk is. Overigens heb ik in mijn lange carrière één hond gehad die het echt niet leuk vond. Hij kon alles, maar ik zag dat deze hond niet gelukkig was en daarom ligt hij nu lekker bij mijn tante op de bank.”

 

Train je elke hond op een andere manier?

“Nee, ik kijk vooral wat de hond kan en dat leer ik hem. Mijn ‘trukendoos’ is inmiddels zo groot, dat ik voor elke hond altijd 2 of 3 passende trucs kan bedenken die hij écht leuk vindt. Daarnaast zie je in mijn show altijd een paar trucs met alle honden samen. De trainingsmethode is wel ongeveer voor elke hond gelijk. Daarin staat plezier, consequentie en belonen namelijk altijd voorop. Belonen doe ik op drie manieren: met kleine voertjes, met mijn stem en door aanraking.”

 

Dat klinkt als een positieve trainingsmethode. Ben je ook streng voor de roedel en zo ja op welke manier?

“Mijn stem is magisch als het gaat om consequente training. Honden zijn heel gevoelig voor verschil in toon. Ik verhef mijn stem als het nodig is en als de hond het goed doet, beloon ik hem met een hele vriendelijke en uitbundige stem. Tijdens een show praat ik dan ook continu met mijn honden. Met mijn stem kan ik ook op afstand en in het moment belonen. Zodra ze weer bij mij zijn krijgen ze natuurlijk nog een aai of een voertje. Wat dat betreft, behandel ik mijn honden net als kinderen: ik laat duidelijk zien hoe het moet en als ze doen wat ik vraag beloon ik ze uitbundig. En vergeet niet dat consequent zijn start bij jezelf: als je hond de ene keer op de bank mag en de andere keer niet, kan hij niet snappen wat je wil.”

 

Kan iedereen zijn hond leren wat jij ze leerde?

“Iedereen kan een hond trainen, maar niemand anders kan alles leren wat ik mijn honden leer. Dat komt omdat ik mijn trukendoos voor een groot deel zelf bedacht en omdat ik de honden train op hoog niveau. De communicatie met hen is zeer verfijnd. Daarnaast is dit geen hobby, het is een levensstijl. Ik train dagelijks en ben de hele dag bezig met spelen, wandelen en verzorgen. Van oren schoonmaken, nagels knippen tot het wassen van 11 honden voor aanvang van alle shows: ik verzorg ze helemaal zelf. Die toewijding is nodig, want alleen met een ijzersterke band en vele trainingsuren kan ik dit succes vasthouden.”

 

Over succes gesproken, welke van jouw 14 wereldrecords is het meest bijzonder?

“Alle veertien, maar als ik er één moet kiezen is het ons wereldrecord touwtjespringen. In slechts 3 minuten tijd 150 keer samen met de hond touwtjespringen was een streven voor andere recordjagers. Niemand dacht dat dit haalbaar zou zijn, maar mijn hond Fin en ik sprongen onafgebroken 192 keer in 3 minuten tijd. Daarom weet ik: dit record gaat niemand meer verbeteren. Zelfs niet door mijn dochter. Niet vanwege het talent van Alexa en haar roedel, maar omdat zij als jonge dame fysiek tot andere dingen in staat is dan ik. En zo hebben we allebei op onze eigen manier veel plezier met onze honden. Dat staat voorop!”

 

Nieuwsgierig naar de records van Wolfgang en zijn honden? Hij is op zaterdag 6 en zondag 7 mei te bewonderen in de Farm Food Hondenpiste van Animal Event.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: