DIY dieren-EHBO en gezondheidscheck met tips van dierenarts Piet Hellemans

Niemand minder dan de bekende dierenarts Piet Hellemans is dit jaar aanwezig op Animal Event! Op zaterdagmiddag 6 mei heb jij de kans om Piet het hemd van het lijf te vragen tijdens zijn ‘vraag maar raak sessie’. Daarnaast deelt Piet zijn kennis tijdens twee lezingen: ‘EHBO bij je huisdier’ en ‘Wekelijkse gezondheidscheck’.

 

Piet werkt sinds 2006 als dierenarts in Amsterdam. Hij zet zijn ervaring en zijn netwerk in om het dierenwelzijn te vergroten. Ook is hij betrokken én vrijwilliger bij meerdere castratie- en sterilisatieprojecten van zwerfdieren in binnen- en buitenland. Ken je Piet van tv? Dat kan kloppen! Op dit moment geeft Piet elke woensdag advies over de zorg voor huisdieren in de tv-show Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Daarnaast presenteert hij het samen met Stichting DierenLot bedachte programma Samen voor Dieren.

 

3 EHBO-tips voor thuis

Tijdens de lezing ‘EHBO bij je huisdier’ geeft Piet antwoord op 3 vragen: Wanneer is mank lopen spoed? Waar moet ik op letten als mijn dier is gevallen of aangereden? Wanneer moet ik naar de dierenarts bij braken of diarree? Piet: “Deze situaties komen vaak voor: thuis en in de dierenkliniek. Ik hoor vaak dat eigenaren het lastig vinden om te bepalen wanneer ze (met spoed) moeten langskomen. Daarom geef ik alvast 3 basisadviezen voor honden en katteneigenaren. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en jouw oplettendheid in de eerste minuten kan levensreddend zijn!”

– Loopt je huisdier op 3 poten? Deze kreupelheid is serieus, ga direct naar je dierenarts!

– Is je huisdier gevallen of aangereden, maar loopt hij vrolijk verder? Dan is een dierenartsbezoek niet direct nodig. Controleer wel het slijmvlies in de bek van je dier. Doe dat de eerste paar uur om de 5 minuten. Is of wordt het slijmvlies bleek of zie je benauwdheid of een versnelde ademhaling? Ga dan direct naar de kliniek.

– Heeft je dier diarree en/of braakt hij? Wanneer je huisdier nog jong is en hij last heeft van beide symptomen tegelijk, moet je echt naar de dierenarts. Bij een volwassen dier kun je het nog even aankijken, zeker als hij last heeft van maar één van de symptomen.

 

Tijdens de lezing hoor je waar je precies op moet letten en welke EHBO-middelen handig zijn om in huis te hebben. Piet: “Daarnaast is het belangrijk om de ‘normaalwaarden’ van je dier te kennen. Pas als je weet hoe bijvoorbeeld het slijmvlies eruit hoort te zien, kun je beoordelen of het in geval van nood afwijkt.”

 

Gezondheidscheck als een pro

Het controleren van de normaalwaarden van je dier vormt een mooi bruggetje naar Piets 2e lezing op Animal Event: ‘Wekelijkse Gezondheidscheck’. Piet: “Wist jij dat je zelf een dierenarts check bij je huisdier kunt doen? Wanneer je elke week de slijmvliezen, de hartslag, de ademfrequentie, het gewicht en de hoeveelheid drinkwater controleert, kun je problemen in de toekomst voorkomen. Het leuke is: als je hier een vast wekelijks knuffelmoment van maakt en positief gedrag beloont, herinnert je huisdier jou op den duur vanzelf aan de check. Bovendien leert het dier dat kijken, voelen en ruiken normaal is, waardoor de dierenarts hem makkelijker kan controleren en behandelen als het écht nodig is.”

 

Ruiken?! Hoezo moet ik snuffelen aan mijn huisdier?
Piet: “Dit klinkt misschien een beetje gek, maar een afwijkende geur in de oren of bek kan wijzen op oorontsteking, oormijt of gebitsproblemen. Een bek die ruikt naar aceton betekent een verstoorde energiebalans. Het dier neemt dan niet genoeg voeding op, wat kan duiden op een slecht werkende lever of alvleesklier. Een serieus probleem, waar jij met een wekelijkse check op tijd bij kan zijn.”

Wil jij ook leren om als een dierenarts naar je huisdier te kijken? Piet is op zaterdagmiddag 6 mei aanwezig op het Gezondheidsplein.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: