Eiland_flyball (4)

Welke hondensport past bij ons?

Honden krijgen een steeds actievere rol in onze dagelijkse leven. Samen actief zijn is gezond voor zowel jouzelf als je viervoeter. Er zijn tegenwoordig veel verschillende hondensporten waarbij je jouw hond zowel fysiek als mentaal kunt uitdagen. Maar niet iedere sport is geschikt voor elke hond. We hebben de meest voorkomende hondensporten én de kenmerken voor je op een rij gezet.

Dogfrisbee

Dogfrisbee is een geweldig leuke hondensport. Het leuke van dogfrisbee is, dat je deze actieve sport overal kunt doen met je hond, mits je de veiligheidsnormen in acht neemt. Bij dogfrisbee gooi je met een frisbeeschijf, en het is de bedoeling dat je hond deze vangt.

Vrijwel elke hond kan een frisbee vangen, maar niet ieder ras is te motiveren, of qua bouw of souplesse in de wieg gelegd voor dogfrisbee. Met name werkhondenrassen vinden het geweldig om met een frisbee bezig te zijn.

Behendigheid (agility)

Bij behendigheid, ook wel bekend als agility, loop je met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond op en over verschillende obstakels moet springen of bijvoorbeeld door een tunnel moet rennen. Net als bij elke hondensport, draait het ook bij agility om plezier met je hond.

Voor welke hond is behendigheid geschikt?

  • Op recreatief niveau is zijn sprongetjes voor iedere gezonde hond geschikt vanaf minimaal één jaar oud
  • Tunnel, slurf en band is niet voor ieder hondenras toegankelijk. Erg grote, zware honden kunnen moeite hebben met de doorgangen. Ook honden met een lang lichaam in combinatie met korte poten kunnen moeite hebben met deze objecten, omdat ze minder goed kunnen springen.
Hoopers

Hoopers bestaat nog niet zo lang. Deze hondensport is afgeleid van agility, maar is minder fysiek belastend voor je hond. De hindernissen staan laag bij de grond en bestaan uit hoopers (halfronde poortjes), tunnels en tonnen. Het ultieme doel is dat je hond het parcours zelfstandig aflegt op jouw stem- en lichaamsaanwijzingen. Door de lage fysieke belasting is deze sport uitermate geschikt voor oudere honden en honden die een fysiek ongemak hebben waardoor ze niet mogen springen.

Canicross

Canicross is een sport waarbij je hardloopt met je hond. Lekker samen bewegen, buiten in de natuur bezig zijn, en daarbij ook nog eens werken aan een gezond lichaam en een goed uithoudingsvermogen. De parcoursen zijn tussen de 2 en 8 kilometer lang. Je viervoeter is aangelijnd, meestal bevestigd aan een gordel om je middel.

Canicross begon ooit als training voor sledehonden. Vandaag de dag kun je niet alleen met sledehonden maar met elke gezonde, volwassen hond aan canicross doen.

Dog Dance

De naam zegt het al: dansen met je hond. De oefeningen en trucjes worden vaak uitgevoerd op de maat van de muziek. Deze sport is geschikt voor iedere baas met een gezonde hond die van dansen houdt, die het leuk vindt om zijn hond dingen te leren én om zelf een choreografie op muziek in elkaar te zetten. Het ene ras zal zich wat soepeler bewegen als het andere ras, maar in basis is iedere hond geschikt.

Flyball

Flyball is de enige echte teamsport binnen de hondensport. Het is een estafetterace tussen twee teams waarbij de hond zo snel mogelijk over een hindernisbaan de bal naar zijn baas moet brengen. Flyball is geschikt voor alle honden van minimaal 10 maanden oud. die enthousiast worden van ballen vangen en apporteren. Je viervoeter moet voor het teamverband sociaal zijn en qua bouw in staat zijn om te vangen, te rennen en te springen.

Dogsurvival

Deze nog vrij nieuwe sport is te vergelijken met een ‘mud run’ of ‘survival run’ voor mensen, maar in dit geval doorloop je samen met je hond een uitdagend parcours. Het parcours is vaak zo’n 5 kilometer, waar je vijftien hindernissen tegen komt zoals klauteren over strobalen, het water in, onder netten kruipen of door een doolhof rennen.

De honden hoeven bij deze sport niet van een speciaal type te zijn, maar moeten wel in goede gezondheid verkeren en minimaal één jaar oud zijn.

Bikejoring

Bij bikejoring fiets je met je hond. Je viervoeter loopt voor de fiets en trekt jou voort. Let op: deze sport is alleen geschikt voor sledehonden en grote jachthonden.

Steppen

Steppen lijkt heel erg op bikejoring, maar hierbij maak je gebruik van een step. Je hond draagt een speciaal tuig en zit met een elastische lijn van maximaal 2,5 meter lang aan het frame van de step vast. Bij wedstrijden wordt meestal over de korte afstand (2-3 km) gestept maar op een vlak en rollend parcours is een langere afstand (5-6 km) geen probleem. De hond moet minimaal 18 maanden oud zijn en voor de meeste honden (niet raszuivere sledehonden) is een ontheffing verplicht.

Treibball

Bij treibball is het de bedoeling dat je viervoeter maximaal acht grote, felgekleurde, lichtgewicht plastic ballen naar een doel drijft. Hij doet dat op jouw aanwijzingen, door er tegenaan te duwen.

Je zult waarschijnlijk denken dat treibball vooral geschikt is voor veedrijvers en schapenhoeders, maar dat is niet het geval. Het leuke van treibball is dat het nauwelijks belastend is voor de hond. Daarom is deze sport geschikt voor jonge of juist oude honden en kunnen ook honden met een lichamelijke beperking hun hart ophalen aan treibball.

Pakwerk

Bij pakwerk is het doel dat de hond een ‘boef’ opspoort. Vervolgens moet de hond de boef, ook wel pakwerker genoemd, begeleiden die zich lopend verplaatst. Als de pakwerker wil ontsnappen, grijpt de hond in. Deze sport is vooral geschikt voor Rottweilers, Bouviers en Duitse en Hollandse herders.

Reddingshondenwerk

Honden zijn gezegend met een reukvermogen waar wij mensen slechts van kunnen dromen. Het is die geweldige neus, in combinatie met een stuk opsporingsdrift en jachtinstinct dat ervoor zorgt dat honden heel goed zijn in het opsporen van mensen die gered moeten worden.

Reddingshondenwerk is voor iedere hond met een goede neus en een handig lichaam. Hij moet zich gemakkelijk en snel kunnen bewegen, soepel zijn en bestand zijn tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden.

Sledehonden

Deze hondensport is speciaal voor rassen die van oorsprong gewend zijn om last te trekken, zoals de Alaskan malamute, Groenlandse hond, Samojeed, Siberische husky en Eskimohond. En de sport zegt het al, de hond wordt hierbij voor een slee gespannen. Alleen honden met een stamboom zijn toegestaan om deze sport te beoefenen, voor andere honden is de sport verboden.

Speuren

Elke hond kan speuren: een hondenneus kan fenomenale dingen, en ruiken hoef je een hond niet te leren. Wil je met je hond als sport of werk gaan speuren, dan is het belangrijk dat je hond gemotiveerd is om volgens opdracht een spoor uit te werken. Afhankelijk van de vorm van speuren zijn bepaalde rassen daar echt voor in de wieg gelegd, maar eigenlijk kan elke hond het. Herders en veedrijvers vinden het prachtig, maar met name jachthonden zijn vaak superspeurders.

Waterwerk

Is jouw hond dol op water? Dan is waterwerk zeker wat voor jullie! Bepaalde hondenrassen hadden vroeger de taak om vissers te helpen met het uit het water halen van de netten en om drenkelingen te redden. Veel honden hebben die aanleg voor waterwerk nog steeds en daarvoor is waterwerk dé sport. De Newfoundlander is bij uitstek een waterwerkhond, maar ook de Landseer ECT, de Leonberger en retrievers, poedels en herdershonden vinden het heerlijk.

Breitensport

Deze hondensport vindt zijn oorsprong in Duitsland en betekent in het Nederlands vrij vertaald ‘breedtesport’. Het is een combinatiesport van gehoorzaamheid, behendigheid en snelheid. Deze onderdelen samen, appèl, slalom, hordeloop en hindernisbaan, vormen samen een vierkamp. De sport is vooral voor kleine en middelgrote volwassen honden geschikt.

Schapen drijven

Vroeger was het hoeden en drijven van vee het werk van veel herdershondenrassen. Bij het hoeden moet de hond de kudde schapen op een specifieke plek houden en bij het drijven moet hij de kudde voortbewegen. Vooral voor Bordercollies en Australian Sheperd is deze sport erg geschikt.

Rally-O

Bij Rally-O loop je samen met je hond een parcours dat is opgebouwd uit verschillende gehoorzaamheidsoefeningen. Elk parcours is anders, en afhankelijk van het niveau van jou en je hond, zijn de oefeningen simpeler of moeilijker en worden ze aangelijnd of los uitgevoerd. Is jouw hond een half jaar oud en hebben jullie een behoorlijke gehoorzaamheidstraining achter de rug? Dan kun je zeker deze sport overwegen! De sport is geschikt voor alle honden van alle rassen of kruisingen, en de bazen die daarbij horen.

FCI Obedience

FCI Obedience, ook wel gehoorzaamheid genoemd, heeft als doel om zo’n hoog mogelijke graad van gehoorzaamheid en perfectie te laten zien in de oefeningen. Samen met je hond voer je verschillende oefeningen uit. Door het behalen van diploma’s kom je steeds in een hogere klasse terecht. FCI Obedience is één van de hondensporten die echt voor iedere hond geschikt is. Dus heeft jouw vriend of vriendin ook een hond? Aan deze hondensport kunnen jullie zeker samen beginnen.

Jachttraining

Als je je hond wilt meenemen op jacht, moet hij daarvoor getraind zijn. Het is bijzonder om te zien tot welke prestaties een goed getrainde jachthond in staat is. Maar jachttraining is net zo goed bedoeld voor honden en bazen die niet per se hoeven te jagen en gewoon lekker samen bezig willen zijn. Het is namelijk erg leuk om je hond te trainen voor jachthondenwerk. Vrijwel elke hond vindt jachttraining leuk. Als je in deze hondensport wilt doorgroeien naar wedstrijdniveau, dan zie je vaak wel dat ‘echte’ jachthonden uitblinken in deze tak van sport.