Bos_raskatten (26)

Wat heb je nodig voor een gelukkige kat?

Een kat is een heerlijk huisdier, en zoals men wel eens zegt ‘gemakkelijk te houden’. Maar is dat wel zo? Zijn er do’s en don’ts en wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor een kat? We gingen hierover in gesprek met Adrienne van ’t Wout, kattengedragsdeskundige en eigenaar van Catcetera.nl.

Adrienne legt uit dat er vijf pijlers zijn waaraan je moet voldoen bij het houden van een kat. Richtlijnen om van je kat, een gelukkige kat te maken. Ze licht deze hieronder toe:

1. Veilige plek

“Een kat heeft net als mensen behoefte aan persoonlijke ruimte. Zorg daarom voor een veilige plek in huis, waar je kat zich kan terugtrekken en kan rusten. Het is belangrijk dat deze plek vanuit twee kanten bereikbaar is. Zo kan hij in de juiste richting vluchten bij eventueel dreigend gevaar. Goede voorbeelden van een veilige plaats zijn een (reis)mandje, verstopplek of een verhoogde kattenklimpaal. Katten zijn control freaks en willen de situatie kunnen overzien. Daarnaast zijn het van nature echte klimmers. Ze houden graag overzicht vanuit de hoogte. Een klimpaal van grond tot plafond is de perfecte veilige plek voor een kat”, vertelt Adrienne.

2. Meerdere en gescheiden voorzieningen

Hierbij denk je natuurlijk meteen aan water, voer en de kattenbak. “Maar ook krabgelegenheden, speelgoed, verstopplaatsen en de veilige plek behoren tot belangrijke voorzieningen voor de kat. Zorg altijd voor meerdere van alle voorzieningen en plaats deze uit elkaar, zodat je kat hier te allen tijde toegang tot heeft zonder ‘dreigingen’.”

3. Spel en jacht

De gedragsdeskundige gaat verder: “Kunnen spelen en jagen zijn nodig om te voldoen aan de natuurlijke behoefte van een kat. Het is een belangrijk onderdeel in hun emotionele systeem. Katten moeten het natuurlijke gedrag van jagen kunnen uitoefenen, anders is er kans dat een kat gefrustreerd of zelfs depressief raakt en eventueel probleemgedrag ontstaat. Buiten jaagt een kat op insecten, vlinders en vogeltjes. Maar heb je een kat die binnen leeft, zorg dan voor voldoende jachtgelegenheden. Wij denken vaak dat we spelen met de kat wanneer we met een hengel met veertje of speelgoedmuis in de weer gaan, maar onze kat gaat dan echt op jacht. En dat is goed. Sociale interactie met de mens, bijvoorbeeld aaien en rollen begint veelal met sociaal spel, maar kan snel overgaan in jachtgedrag. Denk maar aan katten die met hun nagels in handen en voeten hangen. Ik zeg altijd ‘handen zijn om te aaien, speelgoed is voor het jagen’. Zorg daarbij voor kwalitatief goed speelgoed. Niet alleen voor het jagen, maar ook voor de kat om mee te spelen.”

Is hierbij nog verschil tussen buiten- en binnenkatten? “Laat ik voorop stellen dat elke kat een binnen- én buitenkat is. Een combinatie tussen binnen en (veilig) buiten is het meest ideaal. Katten hebben behoefte aan diverse prikkels, ook van buiten. Geuren, het zien van vliegende beestjes, maar ook het zonnetje Als je je kat enkel binnen houdt, zul je dus meer (tijd) moeten investeren in de jacht en mogelijk moeten voorzien in een plekje voor het raam in de zon. Komt je kat (veel) buiten, dan is het belangrijk de interactie met de mens in het oog te houden. Ze hebben immers ook behoefte aan aandacht binnenshuis. Het is belangrijk dat je kat voldoende en op de juiste manier wordt uitgedaagd. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenkatten.”

4. Ritme, regelmaat en voorspelbaarheid

Katten houden van ritme, regelmaat en voorspelbaarheid. “Katten vinden het prettig te weten waar ze aan toe zijn. Een vast dagritme vinden ze dan ook prettig: een baasje dat dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip opstaat, gevoerd worden op vaste tijdsstippen (meerdere kleinere maaltijden per dag), rust in huis maar ook interactie met de eigenaar op vaste tijdstippen op de dag. Daarnaast is iedere kat natuurlijk een individu met eigen voorkeuren. De ene kat houdt van menselijke interactie en vindt het heerlijk om op schoot te liggen, de andere veel minder of zelfs helemaal niet. Om te

zorgen voor een gelukkige kat is het is belangrijk het karakter van je kat te respecteren”, gaat Adrienne verder.

5. Reukvermogen respecteren

“Door met hun kop en lichaam tegen dingen, mensen of andere dieren aan te wrijven geven katten hun geur af. Hierdoor komen feromonen vrij die de kat een veilig en geborgen gevoel geven. Hoewel een kat een hygiënisch dier is, en ook van een schoon huis houdt, vindt de kat het niet prettig wanneer ‘hun’ territorium in één keer grondig wordt schoonmaakt. Ga je aan de slag met de grote schoonmaak, let er dan op dat je bijvoorbeeld niet alle deurposten tegelijk schoonmaakt of alle kattenmandjes wast. Werk zoveel mogelijk in fases. Op die manier blijft er altijd een deel van de vertrouwde geur van de kat achter. Daarnaast krabben katten om hun geur af te geven. Ook onderhouden ze er hun nagels mee. Biedt voldoende gelegenheid om te krabben, middels krabpalen en -planken.”

“Tot slot heeft je kat, net als ieder ander huisdier natuurlijk liefde en aandacht nodig om gelukkig te zijn. Houd daarbij rekening met ieders persoonlijke voorkeur”, aldus Adrienne