Hond beloning – artikel maart 2021

Waarom je je hond juist niet moet corrigeren

Corrigeren en belonen zijn veelgehoorde begrippen binnen de training van honden. Al gebruikt Arvid van Putten het corrigeren liever niet. In dit artikel legt hij uit waarom, wat hij dan wel doet en hoe hij het effect van belonen zo veel mogelijk in je voordeel kan werken.

Wanneer een hond iets doet wat zijn baasje niet wil, dan volgt er vaak een correctie. Je grijpt dus in als iets fout gaat en vertelt wat niet mag. Iets wat volgens Arvid van Putten vooral snel en op de korte termijn werkt. “Op langere termijn heeft het echter niet het effect wat je wilt: dat de hond dit gedrag niet meer wil vertonen. Het kan best zijn dat de hond het gedrag niet meer vertoont, maar dat komt dan vaak omdat dit onderdrukt wordt. Hij doet het niet meer, omdat hij bang is voor een correctie. Dit levert een krampachtige situatie op, want de hond vertoont het niet, maar wil het wel. Dit noem je aangeleerde hulpeloosheid en levert een neergeslagen hond die geen initiatief meer toont. Iets wat je juist eigenlijk graag wilt. De eigenaar is dan misschien blij dat het gedrag weg is, maar de hond absoluut niet. Niet iedereen ziet dat zijn hond niet meer blij is op zo’n moment.”

Patroon doorbreken

Hoe je dit dan wel aanpakt zonder te corrigeren is lastig. Van Putten adviseert om vooral na te denken over wat je wel wilt. “Mensen zitten altijd met de gedachten: ik wil dat hij dat niet doet. Terwijl het soms handiger kan zijn om te focussen op iets anders doen en het patroon te doorbreken, ook voor jezelf. Stel nou dat je hond telkens op de bank gaat en deze zich toe-eigent. Dan kan je boos worden, maar je kan de hond ook leren om er juist wel op te gaan op commando en er vervolgens weer af te gaan. Dan leer je een commando voor beide. Je moet je vooral focussen op wat je wilt wat er gebeurt en soms loslaten wat de hond doet.”

Loslaten

“Maar sommig gedrag komt ook voort uit prikkels, bijvoorbeeld een hond die heel erg reageert op andere honden. Deze hond in kwestie reageerde op alles wat bewoog en was vervolgens niet meer te benaderen. Hij moest leren omgaan met prikkels en dus heb ik hem meegenomen naar het winkelcentrum, waar veel van deze prikkels aanwezig zijn en de reactie hierop wordt afgevlakt. Maar soms ligt het probleem ook bij het baasje die teveel bezig is met wat mensen in de omgeving ervan vinden. Dan moet dat eerst losgelaten worden.”

Echte beloning

Je wilt natuurlijk dat je hond het gewenste gedrag vertoont en weet nu dat corrigeren niet het juiste effect heeft. Belonen kan echter wel een goede manier zijn om gewenst gedrag meer te stimuleren. “Mensen denken vaak dat belonen moet met voer, maar een beloning kan ook zijn dat ze wel op de bank mogen of het bezoek mogen begroeten. Het is belangrijk om te kijken wat voor jou hond een echte beloning is, want dan zullen ze daar ook harder voor gaan werken. Je werkt naar de beloning toe en geeft sowieso pas een beloning zodra de hond iets goed doet, dat kan ook een beetje goed zijn. Als je wilt dat je hond rustig gaat liggen dan kan een klein stapje zoals zitten in het begin al een beloning opleveren. Maar op een gegeven moment ga je meer gedrag verlangen om hem steeds verder naar het einddoel te brengen en geef je pas de beloning als hij af gaat en zo bouw je dit steeds verder uit. Het is geheel afhankelijk van de hond of je met kleine of grote stappen kan werken. Het is goed om altijd rekening te houden met de hond en goed te letten op wat hij aangeeft aan te kunnen. Wij als mensen hebben een einddoel in gedachten, maar de hond geeft aan hoe snel je hier komt. Het kan dus ook zijn dat een hond een keer een slechte dag heeft waarop iets niet lukt. Leren gaat via een stijgende kronkellijn, je kan niet verwachten dat je hond elke dag steevast verbetert. Dat gaat met ups en downs.”

Lees ook “Vijf simpele trucjes voor je hond” en “Welke hondensport past bij ons?”.