Foto-Artikel-Verstoppingen

Verstoppingen bij konijnen: voorkomen is beter dan genezen

De lente komt eraan en dat hebben zowat alle dierenliefhebbers geweten. Het is mooi weer, je konijn kan in het gras spelen en het is weer tijd voor de ruiperiode. Zowat alle dieren beginnen hun wintervacht te wisselen voor een zomervacht en daar komen erg veel losse haren bij kijken. Verstoppingen bij konijnen zijn dan niet ongewoon. Zoals bij elke ziekte kan je het beter voorkomen dan genezen.

Met spoed naar de dierenarts rijden voor je zieke konijn is nooit leuk. Daarom kan je er beter voor zorgen dat je konijn de kans niet krijgt om ziek te worden door het verlies van zijn wintervacht. Losse haren kunnen vast komen te zitten in het maagdarmkanaal. Wanneer je konijn in een hoekje van zijn hok in een bolletje gaat zitten en geen ontlasting meer produceert, kan dat een teken zijn van een probleem in de darmen. Als je konijn steeds languit gaat liggen, kan het wijzen op een maagprobleem. Wanneer je dit ziet gebeuren, kan je beste snel contact opnemen met je dierenarts.

Wat kan jij dan doen om je konijn te helpen bij het verharen? Dat verschilt natuurlijk tussen de verschillende soorten konijnen.

Kortharige en normaalharige konijnen

Bij deze konijnen is het voldoende om elke dag met vochtige handen of een vochtige microvezeldoek over de haren te strijken. Zo maak je de meeste loszittende haren los. Het is aangeraden om twee keer per week met een zwijnenharenborstel de losse plukjes uit te kammen. Je konijn plukken wanneer het haar nog vast zit kan erg pijnlijk zijn en veroorzaakt kale plekken. Het is beter om dit dus niet te doen.

Langharige konijnen

Deze konijnen moeten elke dag grondig geborsteld worden. Enkel zo voorkom je klitten en vilt. Borstel met een daarvoor geschikte zwijnenharenborstel vanaf de huid zodat je de loszittende haren verwijderd. Begin onderaan te borstelen en neem elke keer een laagje haar mee om dat uit te borstelen. Vergeet niet de hals en de oksels uit te borstelen daar ontstaan de meeste klitten. Op de achterhand van je konijn hoopt veel wol zich op, daar kunnen klitten en vilt ontstaan. Je kan best net boven het staartje beginnen met borstelen en dan in een opwaartse beweging verder gaan richting de rug. Neem er steeds een dun laagje haar bij zodat je echt alle haren ontwart.

 

Welke borstel?

Er zijn verschillende soorten borstels op de markt om de vacht van je konijn te verzorgen, maar niet alle borstels zijn geschikt om klitten te ontwarren. Met een nylon borstel kan je niet goed ontwarren. Deze glijdt over de vacht zonder knopen te ontwarren. Een borstel met pinnen beschadigt de huid van je konijn dan weer en met een kam trek je de isolerende wollaag uit de vacht. Door met een zwijnenharenborstel vanaf de huid te borstelen, veeg je de talg van de huid door de haren, waardoor ze minder snel gaan klitten. Daarbij creƫer je een mooie glanslaag over de vacht. Jouw Konijn en Chews en Nibbels hebben scharen en borstels ontwikkeld die speciaal voor de konijnenvacht te gebruiken zijn.

Lijnzaadbrokjes en hooi

Om haren die vast zitten in het maagdarmkanaal van je konijn los te maken kunnen hooi en lijnzaad helpen. Hooi werkt als een soort trekveer en trekt de haarmassa mee door het maagdarmkanaal. Ontsloten lijnzaad zorgt voor een geleiachtig laagje over de maag/darminhoud waardoor deze makkelijker wordt afgevoerd. Lijnzaad is het makkelijkste te geven in de vorm van een lijnzaadbrokje.

Met al deze handige tips is er straks geen enkele knoop meer te bespeuren in de vacht van je huisdier!