IMG_4666

Tips voor een blije kat in huis

Leeft jou kat als binnen- of buitenkat? Dit maakt niet uit, zolang jouw kat zijn natuurlijke gedrag maar kan uiten. Of het nu gaat om: jagen, spelen, slapen, wassen of eten, jouw kat moet de ruimte hebben om dit te kunnen doen. Deze activiteiten geven jouw kat namelijk de nodige lichaamsbeweging en voorkomen stress.

Wist je dat… 
  • Het gemiddelde leefgebied van een buitenkat wel tot 50 hectare groot kan zijn? En een binnenkat het gemiddeld met 100 vierkante meter moet doen.
  • 18 uur slapen per dag voor een binnenkat heel normaal is? Des te belangrijker om er voor te zoren dat jouw kat voldoende mogelijkheden heeft om zich veilig en ongestoord lekker te kunnen terugtrekken!
  • Dat bijna twee op de drie katten-eigenaren hun lieveling lekker in bed laat slapen?

De ideale plek om te slapen

Iedereen weet het, katten zijn super goed in slapen en dommelen. De meeste katten zijn hier zelfs twee derde van hun tijd aan kwijt! Er is geen ander dier dat zo veel en lekker slaapt. Voor hun dutje zoeken katten vaak een plekje waar ze zich kunnen terugtrekken. Ook jouw kat zal het waarderen als je verschillende slaapplekken voor hem of haar kan creëren. Denk hierbij aan een mandje op de kast, een kussentje in een stoel of een kleedje of dekentje in de vensterbank. Want laten we eerlijk zijn, jouw kat brengt waarschijnlijk de meeste tijd door in jouw huis. Een goed ingericht thuis is voor hem of haar dus wel zo fijn.

De ideale kattenslaapplaats is:

  • Warm
  • Hoog
  • Zacht

Ben je benieuwd hoe je ziet of jouw kat zich lekker voelt op zijn slaapplek? Wanneer hij of zij lekker languit, met de poten gestrekt, ligt te slapen, kun je er vanuit gaan dat jouw kan volkomen relaxt is.

Een waar droomkasteel

En dan heb je alles ingericht met lekkere slaapplekjes voor je kat en dan kiest hij… een kartonnen doos. Dit zijn voor katten echte droomkasteeltjes en bezorgt ze het ultieme geluksmomentje. Onderzoek toont aan dat kartonnen dozen stressverlagend werken bij katten. Het zijn de perfecte schuilplaatsen omdat een doos lekker snel opwarmt en de kat er helemaal in tot rust kan komen.

Zorg voor ‘safe zones’

Katten hebben gevoelige oren en slapen daarom niet graag in de buurt van luide geluiden. Zorg dus dat je de slaapplaatsen voor jouw kat niet in de buurt van lawaaiige apparatuur, zoals de tv of keukenapparatuur, plaatst. Ook onder een trap is niet de ideale plek, vanwege het geluid. Daarnaast slaapt een kat niet graag naast de kattenbak. Niet gek, want je bed naast de wc is natuurlijk niet prettig!

‘Alone time’ kan, naast ‘together time’, belangrijk zijn voor jouw kat. Zorg dat als hij of zij deze behoefte heeft, je dit ook aanbied. Dit kan je doen door ‘safe zones’, plekken waar hij of zij zich ongestoord kan terugtrekken en waar zijn privacy gerespecteerd wordt, te realiseren in je huis.

Even ‘woe-weien’

Even lekker niets doen. Vind jij dat ook zo moeilijk soms? Voor veel mensen is dit het geval. Katten zijn hier echter heel erg goed in. Deze tussenfase waarin een kat ‘gewoon lekker niet doet’, lummelt en lenterfantert, is belangrijk om te ontspannen. De chinezen hebben een werkwoord voor deze activiteit: ‘woe-wei’. Dat letterlijk staat voor niet-doen. Willen jij en jouw kat even ‘woe-weien’? Ga dan eens met je kat in een lekkere stoel voor het raam zitten en kijk gewoon eens een halfuurtje uit het raam, meer niet. Daar worden jullie beide heerlijk zen van!

Onderstaande animatie laat zien hoe een juiste inrichting van huis en tuin kan bijdragen aan een kat die zich kiplekker voelt.

Bron: Prins Petfoods