1. Bewerkt 1280 x800_4

Tips voor aanschaf van puppy’s

Het is weer voorjaar, dus zie je steeds meer mensen de natuur in trekken. Niets is leuker dan met een hond wandelen, dus zie je een steeds grotere vraag naar puppy’s. Overweeg jij ook om een puppy aan te schaffen? Lees dan eerst deze tips van Farm Food goed door. Een puppy is namelijk fantastisch, maar zorgt ook voor een grote verantwoordelijkheid.

puppy hond aanschaf

Welke hond past mij en/of mijn gezin?

Er zijn vele verschillende rassen, met elk hun eigen raskenmerken. Voordat je verliefd wordt op een schattig hoofdje of de mooie kleur, is het verstandig om realistisch te kijken naar jezelf en/of je gezin. Ben jij een actief persoon of doe je het liever rustig aan? Houd je van rust in huis, of kun je goed omgaan met drukte en geluid? Maar ook, ben je graag alleen of komen er altijd mensen over de vloer? Heb je daarnaast een gezin met kinderen, kijk dan ook goed naar wat hun willen en kunnen.

Als je antwoord op bovenstaande vragen hebt, weet je beter welke eigenschappen de hond moet bezitten. Met deze eigenschappen in je hoofd kun je gericht naar rassen zoeken die bij jou en/of jouw gezin passen.

puppy hond aanschaf

Verdiep je in de raseigenschappen

Heb je goed in beeld welke hond bij jou past en heb je ook het ideale ras gevonden welke bij deze eigenschapen hoort? Verdiep je dan verder in het ras. Dit kun je doen door het internet af te speuren, maar wat vaak nog beter werkt is een rasvereniging of ervaren rasfokker vragen naar de eigenschappen van het ras. Bij Farm Food werken we samen met verschillende rasfokkers, dus ook wij kunnen je helpen om aan meer informatie te komen. Denk bij raseigenschappen niet alleen aan de karaktereigenschappen. Ook gezondheid speelt een rol. Zijn er bijvoorbeeld erfelijke ziektes die vaker voorkomen binnen het ras en hoe voorkom je dat jouw hond last krijgt van deze ziektes? Of is er speciaal vachtonderhoud nodig bij honden van dit ras? Door je te verdiepen in deze eigenschappen krijg je een nog beter beeld van het type hond, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Denk aan het toekomstperspectief. Ook na de coronaperiode

De coronacrisis zorgde voor een enorme vraag naar honden. Veel mensen zoeken gezelschap nu ze meer thuis zitten en kopen een puppy. Wij raden echter aan om goed na te denken over de aanschaf van een puppy, waarbij je ook rekening houdt met het toekomstperspectief. Wat gebeurd er met jouw tijd als de coronacrisis voorbij is? Ga je dan weer 5 dagen per week naar kantoor? En wil je wellicht weer vaker op vakantie of op stap in de avonden? Realiseer je dan dat jouw puppy of hond al deze tijd alleen zal komen te zitten. Iets dat je wellicht niet moet willen.

Kun je het zo regelen dat jouw puppy altijd de aandacht, tijd en verzorging krijgt die hij of zij nodig heeft, ook na de coronacrisis, en heb je vooral zin om samen met je hond veel te ondernemen? Dan is een puppy natuurlijk heel leuk.

Verschillende fases van een pup

Een puppy ontwikkelt zich in verschillende fases. De eerste fases zijn: de neonatale fase, de overgangsfase en de socialisatieperiode. Deze fases worden grotendeels doorlopen bij de fokker van je pup. De neonatale fase betreft namelijk de eerst twee weken vanaf de geboorte van de pups. De overgangsfase volgt daarop en loopt tot dat de pups ongeveer 21 dagen oud zijn. Daarna start de socialisatieperiode. Deze periode loopt vanaf 3 weken tot ongeveer 12 weken.

Er is dus een grote kans dat wanneer jij jouw puppy mee naar huis mag nemen, deze nog in de socialisatiefase zit. Dit is ook nodig, omdat in deze fase een pup flink gegroeid is, een betere motoriek ontwikkelt en volwassener begint te worden. De wereld van jouw pup wordt in deze fase veel groter, iets dat belangrijk is. Neem je pup dus mee naar zo veel mogelijk plekken, waarbij je wel structuur, regelmaat en een goede balans tussen actief en rust behoudt. Ook leert een pup in deze fase van zijn leven ontzettend snel. Zorg dus dat je direct duidelijk communiceert met je pup (zonder te straffen), want wanneer je iets dit in deze fase goed aanleert, vergeet jouw pup dit zijn hele leven niet meer. Wil je dus niet dat jouw hond in de toekomst op de bank ligt? Doe dit dan ook in deze fase niet met je pup.

Na de socialisatieperiode, volgt de juveniele jeugdfase. Deze periode, die loopt van een leeftijd van 3 maanden tot 6 maanden, wordt ook wel de tweede socialisatieperiode genoemd. Jouw pup zal wellicht wat terughoudender worden en met momenten zelfs vluchtgedrag vertonen. In deze fase is het belangrijk om te zorgen voor een duidelijke rangorde, zodat je pup daar vertrouwen uit kan halen. Als baas hoor je de hoogste in de roedel te zijn en je pup te leren hoe hij of zij omgaat met vervelende ervaringen. Wanneer je dit in deze fase niet doet, bestaat de kans dat jouw pup blijvend bang blijft voor bepaalde situaties.

Vanaf 6 maanden komt je pup in de puberteit. De puberteit loopt door tot de hond ongeveer 1 jaar oud is. Typisch voor de puberteit is dat de zelfstandigheid van de hond toeneemt. Hij denkt de baas niet meer nodig te hebben en wordt zich bewuster van zijn seksualiteit. Zo worden teefjes in deze fase ook voor het eerst loops. Belangrijk is dat je in deze periode waakt voor een rangverschil binnen het gezin. Het kan zijn dat de hond een hogere rang dan de kinderen probeert in te nemen en hierdoor waakser wordt op zijn eigen speeltjes en eten richting kinderen. Wil je problemen voorkomen? Zorg dat dat je in deze fase oplettend, consequent en duidelijk naar de hond bent.

 

Lees ook hoe je de perfect hondenfoto maakt of bedenk alvast welke hondensport het beste bij jou past.

 

Bovenstaand artikel is gemaakt samen met Farm Food.