20170429-163806-X2071210

Masterclasses

Animal Event en Farm Food organiseerde vorige editie voor het eerst masterclasses voor de fanatieke hondenliefhebber die zich verder willen verdiepen. Tijdens de masterclasses kregen deelnemers de mogelijkheid om te leren van verschillende hondendeskundigen. Op deze pagina vind je een overzicht van de masterclasses van Animal Event 2018.

Gangwerk en beweging
Marcel Nijland
Kijken naar het gangwerk van honden is moeilijk en vergt veel oefening. Niettemin is het vroegtijdig signaleren van problemen de eerste en misschien wel belangrijkste stap naar herstel. In deze masterclass op zondag van 60 minuten leerde je focussen op kleine afwijkingen in de bewegingen van je trouwe viervoeter. Marcel demonstreerde met behulp van een modelhond hoe de gewichtsverdeling in stilstand zou moeten zijn, om daarna de verschillende gangen te beoordelen, onderverdeeld in symmetrische en asymmetrische gangen. Vervolgens gingen de deelnemers zelf aan de slag en beoordelen zij in groepjes, onder begeleiding van Marcel, de honden.

Positief Pakwerk
Marcel Nijland
In de masterclass Positief Pakwerk konden liefhebbers op zaterdag kennis maken met de opbouw van het pakwerk volgens een opbouwende en hond vriendelijke methode. De methode is uitermate geschikt voor jonge honden die nog geen ervaring hebben. Door gelijkmatige overgangen van appèl naar pakwerk is het mogelijk om de hond stap voor stap voor te bereiden op het echte bijtwerk waarbij vanzelfsprekend meer drift en opwinding komt kijken bij de hond. De workshop was ook geschikt voor mensen die nog geen ervaring hebben met pakwerk en er een keer kennis mee willen maken. Het helpt als de hond enig basis appèl beheerst en het commando ‘Los’ bekend is.

Jouw hond als held
De masterclass ‘jouw hond als held’ door Reddingshonden ZON richtte zich op de opleiding van een reddingshond. Werkdrift en jachtinstinct zijn daarbij erg belangrijk.  Het is belangrijk om je hond gemotiveerd te houden met een goede beloning, zodat je de training ook verder op kan bouwen en je hond een persoon op de grond interessant gaat vinden. In deze masterclass werd er los met honden gewerkt, waardoor het erg belangrijk was dat je hond gehoorzaam is.

Balans in een enthousiaste hond
Op vrijdag 4 mei vond de masterclass ‘Balans in een enthousiaste hond’ plaats. Professioneel aandachtstrekker Mike van der Most leerde je op vrijdag 4 mei tijdens deze masterclass hoe je wezenlijk contact maakt en krijgt met je hond, door middel van beweging, geluid en begrenzing. Mike werkt graag met drukke en enthousiaste honden. Hij is altijd opzoek naar balans door middel van positiviteit en begrenzen. Hij vindt het belangrijk dat honden doen wat ze leuk vinden en dit is volgens hem heel ras specifiek. Hierbij houdt hij rekening met ras specifieke eigenschappen.

 

Een stapje verder in het detectiewerk
Canis Global Detection verzorgde op vrijdag een masterclass detectiewerk, die in het teken stond van leerprincipes van de hond, lichaamstaal en lichaamshouding, geurherkenning en beloning. Aan de masterclass konden acht personen deelnemen.

Frisbee gooitechnieken
Er zijn heel veel manieren waarop je een frisbeeschijf kunt gooien. Tijdens Animal Event 2018 liet Frisbee Maniacs dagelijks de techniek van de meest gebruikte worpen de revue passeren. Daarnaast kregen bezoekers antwoord op de vraag hoe de worpen op een veilige manier aan kunt leren en aan kunt bieden aan je hond. In de ochtend was er een masterclass voor beginners waar worpen aangeleerd werden, de workshop rond het middaguur was voor ervaren frisbee spelers waar de worpen ook aan sprongen gekoppeld werden. Per masterclass konden maximaal 6 personen met hond deelnemen.

Mank lopen
Grietje Wagenaar
Tijdens de masterclass ‘Mank lopen’ gingen deelnemers met hun hond aan de slag om deze oefening onder de knie te krijgen. Mank lopen is een moeilijkere oefening die voortkomt uit de Dog Dance. In deze masterclass begeleide Grietje Wagenaar deelnemers om de hond deze oefening aan te leren. De masterclass was bedoeld voor de fanatieke hondenliefhebber die zich graag verder wil verdiepen in zwaardere oefeningen.

Items vastpakken
Grietje Wagenaar  
De masterclass ‘Items vastpakken’ richtte zich erop om de hond te leren een item voor een langere periode vast te houden. Het doel van deze masterclass was dat de hond leert om items met de mond vast te houden terwijl hij een oefening uitvoert. Door de hond een beweging te laten maken wordt de duur van het item vasthouden automatisch verlengd.

Bereid je hond voor op de dierenarts met behulp van SATS
Erica Bokelmann en Monique Bladder
Iedere hond gaat regelmatig voor controle of behandeling naar de dierenarts. Sommige honden vinden dit erg spannend of ervaren stress door een eerdere, minder plezierige ervaring. Toch zou dit geen reden mogen zijn om een bezoek aan de dierenarts uit te stellen. Met behulp van SATS kun je de hond voorbereiden op dit soort situaties. SATS is een positieve trainingsmethode, waarbij sprake is van tweezijdige communicatie tussen mens en dier. Tijdens de masterclass ‘Bereid je hond voor op de dierenarts met behulp van SATS’ gingen deelnemers met behulp van een aantal onderdelen van SATS, Bridge & Target en Name & Explain, aan de slag met veel voorkomende handelingen bij de dierenarts.