Heb jij je weleens afgevraagd waarom een kat zich (graag) wast? Homeopathisch dierenarts Evelien van der Waa laat in haar lezing op Animal Event zien op welke manieren een kat zich wast, wat dat zegt over je kat en waarom het als eigenaar interessant is om daarop te gaan letten.
Evelien is al 28 jaar dierenarts. Sinds het behalen van het diploma Homeopathie voor artsen en dierenartsen, richt ze zich volledig op homeopathische behandelingen als aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. Ze werkt samen met collega-dierenartsen, fysiotherapeuten, chiropractors en acupuncturisten. Evelien: “Ik zie mezelf als tweede dierenarts. Afhankelijk van de reguliere diagnose bekijk ik samen met de eigenaar of we met een holistische benadering nóg meer voor het dier kunnen betekenen.”
Het kattenlichaam, het karakter én het gedrag
Holistisch betekent dat je niet alleen naar de klacht kijkt waar het dier last van heeft, maar naar het dier in zijn geheel. “Ik bekijk het hele lichaam van het dier, het karakter en het gedrag”, vertelt Evelien. “Omdat homeopathie voor katten nog relatief onbekend is bij katteneigenaren, schreef ik het boek ‘Katten & homeopathie’. Ik werk in de praktijk met homeopathische geneesmiddelen. Elk geneesmiddel heeft zijn eigen kenmerkende beeld. Wassen maakt daar ook onderdeel van uit. In mijn zoektocht naar het juiste middel neem ik daarom ook altijd het wasgedrag van de kat mee.”
Poetsers en sloddervossen
Helaas kan een kat niet vertellen waar hij last van heeft en hoe hij zich voelt. “Daarom is de informatie van de eigenaar heel belangrijk”, zegt Evelien. “Niet iedere kat wast zich op dezelfde manier. We kennen allemaal de echte poetsers en de sloddervossen. Vaak weet je dat wel van je kat. Zeker als je meer katten hebt of hebt gehad, kun je het wasgedrag goed met elkaar vergelijken.”
Likt jouw kat zich heel veel?
Extreem wassen is niet goed voor de kat. Evelien: “Als je ziet dat je kat zichzelf heel veel likt of hij krijgt kale plekken van het likken, dan is het belangrijk hem eerst door de reguliere dierenarts te laten controleren. Wanneer de dierenarts geen medische oorzaak vindt, komt het gedrag waarschijnlijk door stress of verveling. Tijdens het likken maakt de kat namelijk endorfinen aan, dat zijn natuurlijke hormonen met een rustgevende werking. Een kat met stress leert zo dat hij zichzelf door veel te likken rustig kan maken en gaat dat steeds meer doen.”
Begin bij de oorzaak van het probleem
“Extreem veel likken vanwege stress moet je aanpakken door het vinden en oplossen van de oorzaak. Hierbij zijn kattengedragstherapeuten heel belangrijk. Als dat niet genoeg helpt kan de dierenarts medicijnen geven ter ondersteuning. De reguliere medicatie bestaat uit psychofarmaca, wat ook wordt gebruikt in de psychiatrie bij mensen. Niet iedere eigenaar wil dat bij zijn kat. Homeopathie kan dan een alternatief zijn.”
Om homeopathie succesvol in te zetten is veel informatie over de kat nodig. Daarom is het nuttig om ook het (was)gedrag van jouw kat goed te kennen.
Vind je dit onderwerp interessant? Evelien is vrijdag 5 en zaterdag 6 mei met haar lezing op Animal Event aanwezig in de Cat Experience in het Prins Kattencafé.