Koeien

Landbouwhuisdieren in de rui, wat kun je doen?

Veel dieren maken in de winter een dikkere vacht aan, maar willen die in de lente graag weer kwijt door het warmere weer wat eraan komt. Huisdieren als een hond of kat helpen we vaak een handje met de verharing, maar hoe doe je dit bij landbouwhuisdieren?

Hoewel de ruiperiode soms ongemerkt aan ons voorbij gaat, is het zeker iets om bij stil te staan, want voor veel dieren is dit een intensief proces. Wanneer een dier tijdens een ongewone periode begint met verharen of het last krijgt van opvallende kale plekken is het altijd goed om een veearts te raadplegen, omdat er in dit geval een probleem aan ten grondslag kan liggen zoals bijvoorbeeld parasieten.

Koeien

Je ziet weinig koeien die geborsteld worden, maar dit vinden ze vaak wel heel erg lekker. Hiervoor kun je gewoon paardenborstels gebruiken. Voor een boer kost het echter wel veel tijd om al zijn koeien te gaan poetsen en dus is een automatische koeborstel zeker aan te raden. Deze gaat uit zichzelf draaien als de koe hier tegenaan gaat staan. Dit helpt alle losse haren te verwijderen. De meeste koeien zijn hier helemaal gek op.

Geiten

Vooral in de lente wanneer geiten in de rui zijn zie je ze extra graag aan allerlei soorten hout knabbelen. Doordat verharen het dier veel energie kost stijgt de vitaminen- en mineralenbehoefte, waar het jonge hout aan tegemoet komt. Je kunt je geit dus een handje helpen door wat jonge takken in het verblijf te leggen of hangen. Dit houdt ze niet alleen bezig, maar is dus ook voor de voeding belangrijk. Daarnaast zullen geiten ook een borstelbeurt zeker waarderen.

Kippen

Ook kippen, of eigenlijk al het pluimvee en vogels, komen in de rui. Dit is alleen niet zoals bij veel dieren met haren twee keer per jaar om van zomer- of wintervacht te wisselen, maar eens per jaar tussen augustus en november om het verendek te vernieuwen voor de komende winter. Wanneer de rui bij een kip langer duurt dan acht weken kan het soms nodig zijn om een handje te helpen. In deze periode leggen kippen vaak geen eieren. Meestal gaat het verliezen van de veren in een vaste volgorde en gebeurt het niet allemaal tegelijk, zodat een kip niet helemaal zonder veren komt te zitten. Is dit wel het geval? Dan is het verstandig de kip te ondersteunen in deze periode door het bijvoeren van vitamines en eiwitrijke voeding. Bij sommige kippen kan het krijgen van nieuwe veren best pijnlijk zijn, daarom kan oppakken en aaien tijdelijk niet zo fijn zijn.

Varkens

Je hebt varkens die helemaal kaal zijn, maar ook rassen die krullige haren hebben. Deze laatste varkens verharen inderdaad ook in de lente. De lange haren worden verruild voor een korte variant en sommige varkens lijken in de zomer zelfs bijna kaal. Tijdens de verharing kan je kale plekken gaan zien wat kan duiden op een schilferige huid. Meestal is dit niet ernstig, maar het ziet er natuurlijk niet heel fijn uit. Door bij je varken een plantaardige olie door het voer te doen of de huid in te smeren met een vettig product wat de huid uiteraard niet afsluit, kan je dit tegengaan.

Schapen

De ruiperiode van schapen is echter een heel ander verhaal, want door de evolutie in de manier waarop schapen de afgelopen eeuw gehouden werden, hebben zij niet echt meer een periode dat ze plukken wol verliezen. Daarom is het bij de schapen van tegenwoordig echt nodig om deze te scheren. Meestal gebeurt dit in de lente om ze te ontdoen van hun dikke deken voordat het warm wordt. Vaak nog voor het lammeren, zodat de kleintjes als ze geboren zijn gemakkelijker bij hun moeder kunnen drinken. Het gevaar van schapen met een heel dikke vacht is dat ze gemakkelijker kunnen doorrollen wanneer ze gaan liggen. En liggen schapen eenmaal op hun rug dan kunnen ze zelf niet meer overeind komen. Geschoren schapen hebben bovendien minder kans op worminfecties en dus is het scheren geen overbodige luxe.

Ben je ook benieuwd hoe je jouw konijn kan helpen in de ruiperiode? Klik dan hier.