Jouw Konijn -verharen 1

Konijnen: het is weer de ruiperiode

Kleiner wordende keutels, keutelkettingen en verstoppingen! Logisch, want alle konijnen wisselen hun wintervacht voor de zomervacht in februari en maart. Nu met de coronaperikelen zit je al helemaal niet te wachten op konijnen met verstoppingen, en je dierenarts ook niet! Het laatste wat je wilt, is met je konijn met spoed naar de dierenarts. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Korthaar en normaalharige konijnen

Bij korthaar en normaalharige konijnen volstaat vaak elke dag met vochtige handen of een vochtig microvezeldoekje over de haren te strijken. Hiermee haal je de meeste loszittende haren weg. Borstel twee keer per week met een daarvoor geschikte zwijnenharenborstel de loszittende plukken uit. Ga niet handmatig plukken als het haar nog vastzit, dan loop je het risico dat je kale plekken trekt. En dat is erg pijnlijk voor jouw konijn.

Langharige konijnen

De Teddy’s en langharige mixrassen moeten grondig geborsteld worden. Het zijn de loszittende haren van de oude vacht die klitten en vilt veroorzaken. Borstel met een daarvoor geschikte zwijnenharenborstel vanaf de huid zodat je de oude loszittende haren verwijdert. Begin onderaan te borstelen en neem elke keer een laagje haar mee om dat uit te borstelen. Vergeet niet de hals en de oksels uit te borstelen, want daar ontstaan de meeste klitten. Op de kont kan het wol zich flink ophopen en vilt ontstaan. Begin met borstelen net boven het staartje en dan de rug opwaarts. Pak steeds een dun laag laagje haar om uit te borstelen zodat je echt alle haren ontwart. Bij langharige konijnen is het ook belangrijk dat de oogjes vrij blijven om oogirritatie en oogontstekingen te voorkomen. Knip de oogjes dus regelmatig vrij met een goede schaar.

Waarom een zwijnenharenborstel?

Een nylon borstel ontwart het haar niet, hij glijdt over de haren. Een borstel met pinnen beschadigd de huid. Met een kam trek je de isolerende wollaag uit de vacht. Daarom is het advies een zwijnenharenborstel te gebruiken. Door met deze zwijnenharenborstel vanaf de huid te borstelen veeg je de talg van de huid door de haren waardoor deze minder snel gaat klitten/vilten en een mooie glans krijgt.

Lijnzaadbrokjes en hooi

Essentieel om de haren in het maagdarmkanaal snel af te voeren zijn hooi en lijnzaadbrokjes. Hooi werkt als een soort trekveer en trekt de haarmassa mee door het maagdarmkanaal. Lijnzaadbrokjes voor konijnen bevatten veel onverzadigde vetzuren, omega-3, wat de darmwerking stimuleert en zorgt voor een mooie glanzende vacht. Daarnaast bevat het antioxidanten, vitamine B1 en 2, kalium, calcium, zink en magnesium.

Het advies is om een konijn tot 1 kilo 1 brokje per dag te geven. Tot 2 kilo, 2 brokjes per dag 2 kilo en zwaardere konijnen maximaal 3 brokjes per dag! Geef je meer brokjes, kan je konijn diarree of plakpoep krijgen. En heeft je konijn overgewicht? Dan raden we deze brokjes af. Is de ruiperiode voorbij, stop dan met het geven van deze brokjes.

Meer weten?

Ilse Pos, konijnenexpert, heeft in samenwerking met Jouw Konijn borstels en scharen ontwikkelt, die speciaal voor konijnenvachten zijn. Omdat iedereen nu meer aan huis gebonden is en steeds meer winkels de deuren sluiten, kan je de goede zwijnenharenborstels en scharen nu online bestellen op www.jouwkonijn.nl. Daarnaast heeft Ilse het boek “jouw konijn, verzorging” geschreven met veel tips en trics over de verzorging van jouw konijn. Dus wil je meer leren over vachtverzorging, ook buiten de ruiperiode om, lees dan dit boek.