‘Kat in ’t bakkie’: lezing feiten en fabels over de kattenbak op Animal Event

Over de kat en de kattenbak zijn veel meningen en theorieën. Twijfel je of jouw kat zich veilig voelt op de kattenbak? Of ben je benieuwd of de ontlasting van jouw lievelingsdier er gezond uit ziet? Tijdens de lezing ‘Kat in ’t bakkie’ gaat kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg in op feiten en fabels over de kattenbak.

 

Maggie is oprichter van Katten Kenniscentrum Nederland en is voor de 10e keer op Animal Event aanwezig. Het Katten Kenniscentrum werd 10 jaar geleden op Animal Event gelanceerd. Tijd voor een feestje dus en dat viert Maggie in de gloednieuwe Cat Experience in het Prins Kattencafé!

 

De kat is óók een prooidier

Vol enthousiasme vertelt Maggie over haar lezing op Animal Event: “Lang niet alle katten voelen zich veilig op de kattenbak. Dat kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van jouw huisdier. Een kat is naast roofdier ook prooidier. Instinctief is de kat daarom continu bezig met zijn veiligheid. In de natuur worden andere roofdieren aangetrokken door de geur van de uitwerpselen van de kat. Daarom heeft jouw kat een aangeboren voorkeur voor het verbergen van geuren in zijn territorium en dus ook voor een geurloze kattenbak.”

 

Checklist kattenbak

“Jouw kat kan alleen goed plassen en poepen op een schone en veilige kattenbak”, gaat Maggie verder. Daarom is het belangrijk dat je deze checklist doorloopt:

– Gebruik een dikke laag klontvormende kattenbakkorrels. De korrels moeten balletjes vormen, die je er makkelijk kunt uitscheppen. Op die manier kan jouw kat de ontlasting goed begraven en zie je aan de grootte van de balletjes of de ontlasting afwijkt van normaal.

– Maak de kattenbak meerdere keren per dag schoon. Een stinkende kattenbak is voor de kat geen veilige omgeving en wordt daarom niet (genoeg) bezocht.

– Plaats meerdere kattenbakken op verschillende veilige plekken. Met één bak meer dan het aantal katten in huis is zijn je katten meestal tevreden.

 

Het gedrag vertelt of jouw kat zich veilig voelt

Het management rond de kattenbak speelt dus een grote rol. Maggie: “Daarnaast vertelt jouw kat door zijn gedrag op en rondom de bak of hij zich veilig voelt. Springt jouw kat bijvoorbeeld vliegensvlug uit de kattenbak? Of loopt hij voor en na gebruik onrustig op en neer? Misschien graaft hij buiten de bak of aan de wanden in plaats van in de korrels? Dat zijn signalen van stress en onveiligheid. Doorloop de checklist kattenbak en bekijk de situatie in en rondom jouw huis. Wellicht zorgen bouwwerkzaamheden, nieuwe buurtkatten of spelende kinderen tijdelijk voor extra onrust.”

 

Zo ziet afwijkende ontlasting eruit
“Een gezonde kat poept minstens 1 keer en niet veel vaker dan 2 keer per 24 uur”, vertelt Maggie. “Gaat jouw kat minder of juist veel vaker zitten op de kattenbak en is de ontlasting dunner dan normaal? Dit kan een medische oorzaak hebben. Harde ontlasting komt vaak door verkeerde voeding, te weinig drinken of te weinig beweging. Zie jij hele grote of juist veel kleine plasjes of bloed in de kattenbakkorrels? Dan kan je kat blaasproblemen hebben. Neem altijd contact op met je dierenarts bij gedragsveranderingen rond de kattenbak. Afhankelijk van de klachten kan die besluiten of urineonderzoek – of eventueel ander onderzoek – noodzakelijk is.”

 

Wil je meer weten over het wel en wee op de kattenbak? Maggie is drie dagen op Animal Event aanwezig met haar lezing ‘Kat in ’t bakkie’. Dit is één van de 6 onderdelen van de Cat Experience in het Prins Kattencafé. Daarnaast kun je Maggie vragen stellen over het gedrag van jouw kat.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: