Susan Rekveld Para Agility

Hulp- en sporthond in één

Animal Event staat bekend om haar veelzijdige en educatieve karakter. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om zich over hun favoriete (huis)dier te laten informeren, advies in te winnen over de verzorging ervan maar ook om nieuwe sporten en bezigheden voor en met hun dier te ontdekken. De organisatie vindt het belangrijk dat dit alle dierenliefhebbers in Nederland aanspreekt, óók wanneer je minder valide bent. De liefde voor je (huis)dier is wat ons met elkaar verbindt.

Een persoon die hierin als inspiratie voor velen dient is Susan Rekveld. Op 30-jarige leeftijd werd zij afhankelijk van een elektrische rolstoel: de aangeboren spierziekte Arthrogryposis Multiplex Congenita (A.M.C.) is hiervan de oorzaak. In plaats van bij de pakken neer te zitten besloot zij de handen uit de mouwen te steken en van het leven te genieten. Dit resulteerde in de oprichting van Para-Agility, een organisatie waarmee ze zich specialiseert in de sport agility. “Ik ben gestart in 1996, nadat ik het tv-programma ‘Natte Neuzen’ van Martin Gauw op televisie had gezien”, vertelt ze. “Wat ze lieten zien met hun honden gaf me zoveel positieve energie dat ik direct verliefd werd op deze sport!” En zo geschiedde: als eerste para-handler begon ze aan haar nieuwe avontuur, samen met haar toenmalige hulphond Cindy. Dat dit nog niet zo makkelijk verliep bleek uit de reacties die ze ontving. “De een was razend enthousiast en wilde samen met mij de mogelijkheden bekijken. De ander reageerde vrij sceptisch en vroeg me af wat ik in hemelsnaam van plan was. Ik heb me hier niet door laten ontmoedigen en heb mijn plannen doorgezet.” En dat heeft haar veel gebracht! Eén van haar hoogtepunten is het oprichten van de ParAgility World Championship opgericht (PAWC), het WK Agility voor handlers met een beperking. Dit heeft zij in samenwerking met de organisatie van de International Mix & Breed Championship Agility (IMCA), wereldkampioenschap agility valide handlers gerealiseerd. Als kroon op haar werk won Susan in 2002 het eerste PAWC ooit met haar hulphond Quita. In 2006 organiseerde ze IMCA en PAWC met in totaal meer dan 200 deelnemers uit 15 verschillende landen in Nederland. “Ik ben zo iemand die tijdens de wedstrijden de hele dag met twee petjes rond loopt: één wanneer ik in mijn organisatorrol schiet en één wanneer ik gewoon deelnemer ben.”

Tot nu toe werd Susan met haar hulphonden zeven keer wereldkampioen en eindigde enkele keren op de 2e en de 3e plaats. “Het gaat mij niet om het winnen. Het mooiste vind ik dat ik elk jaar meer handlers met een beperking ontmoet, die enthousiast de sport beoefenen.”

Extra handicap
“Het is wel een extra handicap als je met je hulphond de agility-sport beoefend. Een hulphond is namelijk gewend om altijd naar je toe te komen. Ze zijn heel erg mensgericht en zijn graag bij je in de buurt. Met agility moet je juist de honden van je af kunnen sturen. Het is niet de bedoeling dat de hond na elke oefening naar je toe komt, dat is tijdsverspilling.” Susan heeft momenteel twee honden: Jett (2) en Joy (9). Deze laatste is geblesseerd geraakt in 2018 waardoor ze is afgekeurd als hulphond en haar sportcarrière tevens tot een einde kwam. “Inmiddels gaat het weer stukken beter met haar en zijn we weer wat oefeningen van de agility aan het doen. We hadden niet gedacht dat ze dat ooit nog de sport zou kunnen beoefenen, dus we doen het rustig aan. Wedstrijden gaat ze waarschijnlijk niet meer lopen, maar je weet nooit wat de toekomst nog brengt! Jett is mijn huidige hulp- en sporthond. Zij kan zich echt helemaal uitleven in de sport, dat is echt prachtig om te zien!”

Animal Event
Net als voorgaande jaren is Susan ook dit jaar weer aanwezig tijdens het evenement. Eerder wist ze de harten van het publiek te stelen met haar (behaalde!) recordpoging door mensen in te zetten als levend agility-toestel. Haar hond Joy wist voor dit record te slalommen tussen 72 mensen. “Normaliter zijn twaalf palen, een officieel onderdeel uit de wedstrijdsport, al ontzettend moeilijk voor de honden. Dit geeft aan hoe verzot Joy is op haar werk.” Tijdens de dertiende editie van Animal Event laat Susan op vrijdag 3 mei en zaterdag 4 mei zien hoe goed een hulphond als sporthond kan functioneren. “Het werk als hulphond en het bezig zijn als sporthond is een groot spel voor ze. Dat moet het ook blijven”, aldus de para-handler.