ride-3788373_1920

Hoe kun je veilig buitenrijden met paard en hond?

Veel ruiters en amazones zijn ook fervent hondenliefhebbers. Hoe fijn zou het zijn om op buitenrit te kunnen met je beide favoriete viervoeters. Gedragstrainer Mike van der Most legt ons alles uit over veilig buitenrijden met paard en hond en geeft hiervoor praktische tips.

Wat volgens Mike van der Most het belangrijkste is, is de opvoeding van beide dieren. “Om met de opvoeding van de hond te beginnen; ga van start met de hond eerst naast je aan de riem te leren lopen. Vooral de manier waarop dit gebeurt is belangrijk, want je hond moet gewoon naast je lopen en niet aan de lijn lopen trekken. Een slappe riem is dus braaf en verdient een beloning bijvoorbeeld met een koekje en bij een strakke riem mag je best een keer naar je hond grommen om te laten weten dat dit niet oké is. In een training werk ik altijd in kleine stapjes, dus nu ook. Wanneer het lopen aan de lijn goed gaat en je hebt de aandacht van je hond dan kan je dit uitbreiden met fietsen. Het is afhankelijk van de training van je hond, maar bij een goede voorbereiding kun je best al met 9 maanden beginnen om dit te trainen. Tijdens het fietsen leer je je hond om netjes in de berm te lopen.”

Juiste kant van de weg

Maar Van der Most maakt daar wel gelijk de opmerking bij dat je straks te paard een bestuurder bent. “Afhankelijk van het type buitenritten wat je later met paard en hond samen wilt maken, kan je de hond aanleren om altijd aan je rechterkant te lopen. Als je dan een stukje over de weg gaat is het veiliger om je hond in de juiste berm naast je te hebben.”

Habitueren

Wanneer je hond ook op de fiets goed luistert is het tijd voor de volgende stap en kun je het te paard proberen. “Al is het natuurlijk wel belangrijk dat hond en paard vooraf aan elkaar gewend zijn. En dan bedoel ik op basis van habitueren. Sommige mensen hebben het vaak over socialiseren, het sociaal gedrag leren van een andere diersoort en dat kan bij paarden en honden gerust, maar ik ben meer van het habitueren. Het principe hiervan berust op het feit dat ze elkaar accepteren, maar elkaar wel met rust laten en ze geen interactie met elkaar hoeven te hebben. Naar mijn mening is dat een handigere en veiligere basis om vanuit te werken. Kijk bijvoorbeeld naar mijn de Bordercollies waar ik veel mee werk, die gaan van nature drijven en het paard bewerken. Een paard vindt dat al snel vervelend, dus kan je ze beter niet op elkaar in laten spelen. Om je hond aan paarden te laten wennen is de meeste ideale situatie wanneer ze puppy zijn. Hoe jonger, hoe makkelijker ze leren. Maar blijf er wel bij om een oogje in het zeil te houden of je hond tijdens het proces niet onverhoopt in gevaar komt. Hij moet immers nog leren dat hij niet in de staart moet hangen of in de kogels moet bijten. Daar moet jij hem in corrigeren, voordat er gevaarlijke situaties ontstaan.”

Belangrijke introductie

Maar ook het paard moet aan de hond wennen al gaat dat volgens van der Most in de meest gevallen wel goed en zijn de meeste paarden juist heel vriendelijk tegen honden. “Als deze tenminste niet gaan blaffen of achter ze aan gaan rennen. Wanneer een paard eenmaal leert dat een hond gevaarlijk is dan ben je vaak klaar en zit ontspannen buitenrijden er niet zomaar meer in. Zorg er dus voor dat je hond opgevoed is en naar je luistert wanneer je een hond aan je paard introduceert.”

Samen oefenen

Dan is het eindelijk tijd om met je goed opgevoede hond en paard samen te oefenen. “En dat goed opgevoede deel is hierbij cruciaal. Geef je een commando dan wil je van beiden direct een reactie hebben. Gebruik je commando’s niet te pas en te onpas, want dan weten ze niet meer wanneer je het meent of niet. Ho is ook echt ho en meteen en af is meteen liggen. Daar moet je wel eerst enorme controle over hebben. Als dat in orde is kun je samen oefenen. Ik zou dit eerst thuis in de bak eens uitproberen, voordat je op pad gaat. Wanneer beide dieren hier goed luisteren kan je het bos in. Wel is het zo dat je hond niet overal los mag. Wanneer je de boswachters kent en je hond goed luistert, maken ze hier vaak geen probleem van en anders is het dus ook zaak om thuis alvast te oefenen om je hond vanaf je paard aangelijnd te houden. Bouw het allemaal rustig op, train kort en stop als het goed gaat.” Net als alles is het dus ook slim om het samen buitenrijden stap voor stap aan te leren en goed te trainen om veilig en fijn met z’n drietjes op pad te kunnen.

Lees ook hoe je jouw hond trucjes leert en krijg tips hoe je de perfecte hondenfoto maakt.