2016 Animal Event

De oudere kat

Katten leven nu veel langer dan vroeger. Mede dankzij betere voeding en veterinaire zorg, maar ook door de verzorging thuis. Een oudere kat heeft andere behoeftes en vaak meer zorg nodig dan de jonge kat. Door hier rekening mee te houden kunnen oudere katten tot op hoge leeftijd een fijn en comfortabel leven hebben. Wanneer is een kat oud, waar moet je rekening mee houden bij een oudere kat en hoe zorg je voor een fijne oude dag voor je oudere kat? Kattengedragsdeskundige Maggie Ruitenberg van Katten Kenniscentrum Nederland geeft antwoord.

Wanneer is een kat oud?

“Net zoals bij mensen is dat heel verschillend. Maar vanaf een jaar of 10 zie je ze meestal veranderen. Vanaf 11 jaar wordt een kat als oudere kat gezien. Daarbij wordt vervolgens nog onderscheid gemaakt tussen een senior, van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder”, gaat Maggie enthousiast van start.

“Om een idee te krijgen hoe oud een kat is mensenjaren, kun je de volgende formule hanteren: de eerste twee levensjaren van een kat zijn gelijk aan 24 menselijke jaren en elk jaar daarna is gelijk aan 4 menselijke jaren. Een 16-jarige kat is dus gelijk aan een 80-jarig mens.”

Diversiteit in genen belangrijk

“Door de goede verzorging en zorgkwaliteit worden katten gemiddeld 15 tot 16 jaar. Er zijn ook uitschieters tot boven de 20 jaar. Er zit daarbij best wat verschil tussen rassen. Echte raskatten worden over het algemeen minder oud. Diversiteit in de genen is belangrijk en dat zie je terug bij rassen die ontstaan uit kruisingen: de eerste generaties daarvan worden vaak ouder dan raszuivere katten met een hele smalle genenpoel.”

Wat zijn de effecten van veroudering?

Maggie vertelt verder: “Naarmate een kat ouder wordt verandert er veel. Zo vermindert het vermogen om voedsel te ruiken en te proeven, en vet en eiwitten te verteren en ook het gehoor, de weerstand, huidelasticiteit en stresstolerantie worden minder.”

“Ook het gedrag verandert bij het ouder worden. Dit is een geleidelijk proces en daardoor vallen deze veranderingen niet altijd op, tenzij je specifiek op zoek gaat naar tekenen van veroudering. Zo jagen oudere katten minder, brengen minder tijd buiten door, zijn over het algemeen minder actief en slapen langer. De eetlust kan verminderen en de kat kan kieskeuriger zijn in wat hij eet. Minder graag spelen, zichzelf minder goed verzorgen en meer miauwen zijn ook typische kenmerken van de verouderende kat. Ze kunnen ook onzekerder worden en daardoor meer afhankelijk van en aanhankelijk naar de eigenaar. Gedragsveranderingen als een direct gevolg van ziekte zijn bijvoorbeeld meer dorst, toename of afname van eetlust en agressie. Agressie of juist contact vermijdend gedrag door pijn komt bij oudere katten regelmatig voor.”

“Wanneer katten minder gaan bewegen is er een kans dat ze dikker worden, dan moet de voeding worden aangepast. Vaak wordt ook de bespiering minder. Ook daar kun je rekening mee houden door de voeding aan te passen. Ook is het zo dat oudere katten eerder last hebben van kou. Gewrichten worden stijver. Daarom zijn warme, zachte plekjes heel belangrijk.”

Verzorging van de oudere kat

Juist in de laatste levensfasen heeft de kat goede verzorging nodig. Naarmate katten ouder worden, kost het ze meer moeite zichzelf schoon te houden en te verzorgen. Controleer je je kat regelmatig, dan kun je problemen tijdig ontdekken en aanpakken.

“Een oudere kat kan zichzelf bijvoorbeeld minder goed wassen. Ze kunnen daarbij hulp van de mens wel gebruiken, maar omdat hun lichaam knokiger wordt, kan dit pijnlijk worden. Zelf gebruik ik bij

mijn oudjes altijd een zachte (anti-klit)borstel voor mensen en dan nog borstel ik voorzichtig. En een echte natuurzeem is ook handig om in huis te hebben. Maak deze nat, knijp de zeem goed uit en wrijf dan met de haren mee over de vacht. Dit geeft hetzelfde effect als de kattentong: verdelen van huidvet en stof verwijderen”, tipt Maggie.

Doe wat extra’s

“Je kunt stellen dat de extra handelingen waar oudere mensen baat bij hebben, ook de oudere kat ten goede komen. Doe daarom wat extra’s. Miauwt je kat meer, geef ze dan die extra aai en meer aandacht. Zorg voor opstapjes naar favoriete plekjes, let op het kattenluik naar buiten en draai de kattenbak. Zorg voor hoogwaardige eiwitten in de voeding en geef supplementen om gewrichten te ondersteunen.”

Don’ts

“Er zijn zeker ook dingen die je beter niet kunt doen wanneer je een oudere kat hebt. De belangrijkste: het is vrijwel altijd een slecht idee als je een kitten in huis neemt bij een oude kat. De behoeftes liggen te ver uit elkaar en voor de meeste oudere katten is het heel zwaar om met een kitten in huis te leven”, zegt Maggie

Kwaliteit van leven

“Oudere katten kunnen opleven door bijvoorbeeld een behandeling van een osteopaat. En heel belangrijk is de gebitscontrole. Men laat dit vaak wat versloffen. Denk niet ‘mijn kat is al oud, ik ga er niets aan doen’. Ga geen gebitsbehandeling uit de weg als dat nodig is, omwille van de leeftijd van je huisdier. Eventuele pijn wegnemen in de laatste levensfase is juist van groot belang voor de kwaliteit van leven. En het kan hen goed een paar jaar extra opleveren.”

Hoofdpunten

Er zijn volgens Maggie dus drie hoofdpunten om in het oog te houden bij een oudere kat:

  • Zorg voor extra verzorging waar nodig
  • Houd het bij de oudere kat: neem geen veel jongere kat (of kitten) in huis
  • Zorg voor goede kwaliteit van leven.

“Geniet van je oudere kat en koester ze extra!”, besluit ze.

Uitgebreide informatie over de specifieke verzorging van een oudere kat lees je in dit artikel van Maggie op Kattenkenniscentrum.nl.

 

Tip! Lees ook het artikel “Wat wil mijn kat mij vertellen?”