Dansen met je hond

Wat begon als het aanleren van trucjes voor de lol, groeide uit tot meerdere nationale en Europese Dogdance overwinningen. Alena Smolikova heeft zo’n 25 jaar ervaring in het trainen van honden en behaalde bijna 100 examens met zo’n 10 verschillende honden! Ze begon met agility, ook bekend als behendigheid, maar maakte haar doorbraak in Dog Dancing na het behalen van een 2e plaats tijdens Czech Got Talent 2010. Alena verzorgt iedere dag een show met haar honden tijdens Animal Event 2022!

 

“Zowel een Newfoundlander als Chihuahua kunnen succesvol deelnemen aan wedstrijden”
In Dogdancing wedstrijden zijn er geen verplichte onderdelen. De trainer bepaalt welke moves hij de hond leert en hoe hij deze gebruikt in een show. Daardoor kan de show worden aangepast op de mogelijkheden en skills van de hond en is het voor iedere hond mogelijk om deel te nemen. Het is dus een sport voor alle rassen, van Newfoundlander tot Chihuahua!

 

Hoe leer je een hond dansen?
Volgens Alena is motivatie het belangrijkste in het trainen van een hond. Zelf gebruikt ze voornamelijk eten en speelgoed. Bij het aanleren van een nieuw trucje probeert ze de hond zoveel mogelijk te helpen. Haar favoriete methode? Verleiding! Alena laat de honden zien wat ze moeten doen en beloont ze voor elke kleine stap. Een nieuw dansje deelt ze op in kleine stapjes net zolang totdat ze het hele trucje kennen!

De beste tip voor amateurs in Dogdancing? “Ga op zoek naar een goede coach” zegt Alena. Leer de communicatie tussen trainer en hond, want deze is cruciaal gaat Alena verder. Bovenal is het belangrijk om de training plezierig te maken voor de hond. “Houd als eerste van je hond, en als tweede van de sport”, aldus Alena.

 

Dogdancing wedstrijden
Tijdens Dogdancing wedstrijden tonen deelnemers een choreografie op muziek naar keuze. De dans duurt maximaal 4 minuten en bestaat uit een serie kunstjes die qua timing en ritme passen op de gekozen muziek. Alles bij elkaar moet de dans een thema hebben, een verhaal vertellen of de songtekst vertalen. Tja, een hond een trucje leren is één ding, maar een hele dans, hoe moet dat dan? Alena leert haar honden eerst de losse dansjes. Als ze genoeg dansjes kennen, dan gaat ze op zoek naar muziek om vervolgens na te denken over de choreografie. Daarna verbindt ze de losse dansjes aan elkaar met soepele overgangen en als laatste oefent ze de complete dans. Volgens Alena kun je als je een hele goede trainer bent en een getalenteerde hond hebt na een jaar trainen deelnemen aan wedstrijden, maar meestal kost het wel twee jaar! En als je wereldkampioen wil worden? Dan nog veel langer!

 

“Sommige coaches zeiden dat mijn hond nooit goed genoeg gaat zijn”
Ook Alena haar Dogdancing carrière is niet altijd eenvoudig geweest. Ze heeft honden gehad die moeilijk, gevoelig of ongemotiveerd waren. Sommige coaches zeiden haar zelfs “deze hond gaat nooit goed genoeg zijn”. Toch wist Alena met elk van haar honden een kampioenschapstitel te behalen en blijft ze altijd op zoek naar unieke dansjes.

Dogdancing is dus nog niet zo eenvoudig om zelf te doen, maar hoe tof is het dat Alena als meervoudig kampioen een show verzorgt tijdens Animal Event 2022? Zorg dus dat je erbij bent in de Farm Food Hondenpiste en geniet van een spectaculaire show!

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Animal Event.

Interesse in: