Flyball commissie

Flyball is de binnen de hondensport de enige teamsport. Het draait hierbij om teamwork, snelheid en behendigheid.

 

Bij flyball springen de honden over vier hindernissen, vervolgens activeren zij een apparaat waardoor een bal vrijkomt en brengen deze bal terug over de hindernissen bij de handler. Op wedstrijden lopen vier honden in een team tegen een ander team van vier honden. Om zo snel mogelijk te zijn, kruisen de honden elkaar op de start/finishlijn.

 

Flyball is niet alleen een sport voor honden, maar ook voor hun handler. Het vereist nauwkeurige timing en coördinatie tussen handler en hond om een soepele race te kunnen lopen. In de training wordt veel aandacht besteed om te zorgen dat de hond de techniek voor het bedienen van het flyballapparaat goed beheerst. Andere onderdelen van de training zijn het leren kruisen met andere honden en het springen over de hindernissen.

 

In Nederland bestaan twee varianten van flyball, het grootste verschil is het apparaat wat de honden bedienen om de bal te kunnen krijgen. De Nederlandse bak heeft een arm waarop cupjes zijn bevestigd waarin de bal zit. Deze wordt geactiveerd doordat de hond met een van zijn voorpoten op een plankje drukt. Bij de FCI box komt de bal los doordat de hond tijdens het draaien op het apparaat een ‘shoot’ activeert waardoor de bal los komt.

In Nederland worden alleen wedstrijden gelopen op de Nederlandse bak, deze competitie valt onder auspiciën van de Raad van Beheer. Er zijn wel Nederlandse teams die op de FCI box lopen, deze nemen deel aan de competitie in België. Omdat de FCI box internationaal gebruikt wordt, zijn hiervoor ook internationale toernooien zoals een EK en een WK waarbij verschillende landen tegen elkaar lopen.

 

Natuurlijk kan flyball ook alleen recreatief worden beoefend, veel honden genieten van de quality time samen met hun baas.

 

In principe kan iedere hond flyballen, wel is extra voorzichtigheid geboden voor honden met een langere rug en grote, zwaardere honden. De minimale leeftijd om mee te doen met de kennismakingsworkshop is 15 maanden.

 

Wanneer kun je Flyball commissie vinden op Animal Event 2024?

De werkgroep Promotie van de Commissie Flyball van de Raad van Beheer geeft op zaterdag 4 mei een flyball workshop met de Nederlandse bak en op zondag 5 mei een workshop Flyball met de Amerikaanse FCI box, beide in de Prins Workshoppiste! Voorafgaand aan de kennismakingsworkshop geven zij eerst een korte demo.