European Falabella Studbook

European Falabella Studbook (EFS) is een stamboekvereniging die werd opgericht door en voor Falabellafokkers en -eigenaars. We zijn door de RVO in Nederland erkend als stamboekvereniging en als paardenpaspoort uitgevende instantie. Het geografisch gebied van het EFS omvat momenteel zowel Nederland, als België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Italië, Polen, Portugal en Zweden.

 

Het Falabella-ras is oorspronkelijk afkomstig uit Argentinië. Begin 19de eeuw werden er in Argentinië minipaardjes ontdekt door een Ierse paardenfokker. Door een nog onbekende genetische verandering en bepaalde kruisingen zijn de paardjes in deze kudde steeds kleiner geworden.

 

Het aantal geregistreerde raszuivere Falabella’s is heel beperkt. Belangrijke voorwaarden voor registratie zijn dat zowel de vader als de moeder raszuivere Falabellas moeten zijn die afstammen van de oorspronkelijke kudde van Julio Falabella. Van alle paardjes die opgenomen worden in het European Falabella Studbook moet het DNA dus getest worden.

 

Onze doelstelling is het beschermen en behoeden voor uitsterving van het bijzondere Falabella-ras, het oudste miniatuur paardenras van de wereld. We willen ook het Falabella-paardenras meer bekendheid geven en laten zien wat je allemaal kunt doen met zo’n fantastisch leuk, mooi, lief en intelligent paardje.

 

Wanneer kun je het EFS vinden op Animal Event 2024?

Het European Falabella Studbook geeft dagelijks een demonstratie waarin ze je laten zien hoe veelzijdig inzetbaar het Falabella paardje is in de Garvo Hobbydieren Weide. Hierin komt o.a. werken aan de hand, mennen, agility en springen aan de hand bij aan bod, dus kom zeker kijken!