PEEN2023

Bernice Muntz

Bernice Muntz is dierentrainster van beroep. Na haar opleiding tot hondengedragstherapeut (Van Hall Larenstein) volgde zij onder meer een opleiding in Engeland (International Dog Behaviour and Training School) en richtte zij in Nederland haar eigen hondenschool op. Zij kwam in contact met Kayce Cover van de SATS-methode van wie zij leerde hoe zij ook andere dieren kon trainen. Bij Sea Life in Scheveningen heeft ze als consultant trainingsadviezen gegeven voor de otters, maar ook een kaaiman, kogelvis en een zeeschildpad wist zij te trainen. Inmiddels werkt zij met allerlei dieren zoals dassen, katten, schapen en vogels. Haar grote passie ligt bij knaagdieren en konijnen, wat resulteerde in verschillende boeken. In oktober 2011 verscheen het boek High Five met je konijn en in december 2012 de Engelse vertaling hiervan. Het gelukkige konijn verscheen in 2012 en De gelukkige cavia in 2015. In november 2017 kwam haar handboek over het koppelen van konijnen uit: Een konijn erbij.

Vanuit haar basis als dierentrainster heeft Bernice zich verder ontwikkelt en nuances aangebracht in haar werk. Zij vindt het uitermate belangrijk dat het trainen van dieren niet alleen iets oplevert voor de eigenaar, maar zeker ook voor het dier. Inzetten op het verbeteren van dierenwelzijn heeft haar grote aandacht en stimuleert haar pioniershouding. Ze weet trainingstechnieken toe te passen met respect voor het natuurlijke gedrag en de natuurlijke behoeftes van dieren.

 

Dat kan in de vorm van een spel, een trucje, bijsturen van gedrag, of aanleren van verzorgende handelingen en dierenartsprocedures met een zo klein mogelijke stressbelasting. Als specialist in angstig gedrag weet ze met praktische toepassingen stresservaringen van dieren te reduceren. Een konijn dat wordt vastgehouden tijdens het knippen van de nagels ervaart veel meer stress dan wanneer het heeft aangeleerd zelf een poot te geven. Bernice heeft zelfs een cavia geleerd om naar een narcosekapje te lopen, zodat hij met minder angst de behandelingen kon ondergaan. Op alle vlakken verrijken haar inspanningen het leven van de dieren waarmee ze werkt. Een gunstig bijgevolg is dat de band tussen eigenaar en dier op een speelse manier ook veel sterker wordt.

De vele ervaringen in haar vak geven Bernice telkens weer aanleiding tot nieuwe inzichten en nieuwe wegen om in te slaan. De laatste ontwikkelingen blijft ze op de voet volgen door zich actief bezig te houden met bijscholing in de vorm van seminars en congressen.