1 (69)

Alena Smolikova

Alena Smolikova (Tsjechië) is al sinds haar kindertijd verliefd op dieren. Ze traint honden vanaf dat ze 9 jaar oud was en nu, ruim 20 jaar later, nog steeds met heel veel plezier. Met haar eerste honden trainde ze vooral behendigheid en gehoorzaamheid. Samen met haar Labrador Retriever deed ze wedstrijden in behendigheid en trainde ze Dogdance, waarmee ze in 2002 haar allereerste Dogdance wedstrijd liep. Haar eerste Border Collie, Keysi, kocht ze 16 jaar geleden. Dit bleek een “one-in-a-life-time” hond te zijn, waarmee ze uitblonk in behendigheid, gehoorzaamheid, dogdance en frisbee.

Nu heeft ze 5 honden, 3 Border Collies, een Border Collie-mix en Parson Jack Russel. Met drie van deze honden traint ze op dit moment, de anderen zijn met pensioen. In totaal heeft ze 84 examens behaald met 9 verschillende honden en bereikte ze titels als Champion Agility en Champion Dogdance. In haar land, Tsjechië is ze 10 keer nationaal dogdance kampioen geweest. Ze heeft het EK dogdance gewonnen en in 2018 werd ze 2e tijdens het Wereldkampioenschap Dogdance, dat gehouden werd in Nederland.

 

Alena was ook met enige regelmaat te zien op Crufts, dat elk jaar wordt gehouden in Groot Bretagne. In 2010 werd ze eerste, in 2019 tweede. Ook in frisbee heeft ze titels behaald van Europees kampioenschap en heeft ze pas voor de 6e keer meegedaan aan het Wereldkampioenschap frisbee in de VS.

Naast dit alles heeft ze ook nog tijd gehad om mee te doen aan tv-talentenshow in haar eigen land, waar ze regelmatig hoog eindigde, waaronder ook enkele malen de 2e plaats. Ze is op talent dus geen onbekende en ze zal naast haar eindshow aan het einde van de dag ook te zien zijn als jurylid bij de Farm Food Talentenjacht.