extra-foto-2 verkleind

Zeven tips voor de perfecte hondenfoto

We doen het allemaal: fotograferen. En het liefst maken we mooie kiekjes van ons huisdier. Maar hoe maak je nu die perfecte foto, bijvoorbeeld van je hond? We vroegen het fotografe Femke Puijman van Kyno Focus Hondenfotografie. Femke is al 17 jaar dé specialist op het gebied van hondenfotografie en bijna jaarlijks als clinicgever aanwezig op Animal Event. Ze geeft je 7 praktische tips. Koekjes in de aanslag, dan is succes gegarandeerd.😉

Tip 1: zorg voor een mooie achtergrond

Natuurlijk staat jouw hond prominent in beeld, maar een mooie achtergrond kan ook echt het verschil maken. Je kunt daarom het beste kiezen voor een rustige, egale achtergrond. Zoals de bladeren van een rij bomen of struiken, mooi grasland. Of een knalblauwe zee en lucht op een zonnige strand dag.
Heb je bijvoorbeeld een hond met een donkere vacht? Zet hem dan niet voor een te lichte achtergrond (zoals een grijze lucht). Je camera zal de hond dan te donker maken of de lucht juist te licht.
Probeer voor het fotograferen even goed rond te kijken of er nog storende elementen in de achtergrond aanwezig zijn. Want je zal merken dat je nét die knalgele tuinslang over het hoofd ziet tijdens het fotograferen.

Tip 1: Zorg voor een mooie achtergrond

 

Tip 2: let op het licht

Fotografeer je op een zonnige dag? De makkelijkste manier om een goede foto te krijgen is door met de zon mee te fotograferen. Dat doe je door de zon altijd achter je rug te houden. De kleur van de lucht is dan extra blauw en ook de kleuren van de vacht van je hond komen het beste naar voren. Let er wel goed op dat jouw eigen schaduw niet op de foto of zelfs over je hond terecht komt.
Ga je aan de slag op een bewolkte dag? Houd er dan rekening mee dat je genoeg licht ter beschikking moet hebben. Plan het niet aan het einde van de middag. En kies geen donkere bospaadjes uit om te fotograferen. Start op tijd, zodat je maximaal licht hebt en zet je hond het liefst vóór het bos, dan ín het bos. Wanneer het te donker is, zal je merken dat je hond onscherp op de foto komt, omdat de ‘sluitertijd’ niet snel genoeg meer is om beweging te kunnen bevriezen.

Tip 2: Zet je hond niet ín het donkere bos, i.v.m. schaduwen.

 

Hier is de hond vóór het bos geplaatst, waardoor er mooi licht is.

 

Tip 3: aandacht trekken

Je wilt je viervoeter natuurlijk vrolijk op de foto hebben! Dus de oogjes goed open en de oren attent naar voren gericht. Aandacht trekken is niet altijd gemakkelijk. Er zijn apps die je gratis kunt downloaden, waarmee je geluiden voor honden kunt afspelen op je telefoon. Dit werkt bij de meeste honden aardig goed! Zoek je toch iets anders? Probeer deze opties dan eens uit:
– Pak een takje en gooi dat omhoog. Veel honden vinden dat interessant.
– Neem een zakje brokjes mee en rammel daar zachtjes mee, of houd het in de buurt van de neus van je hond.
– Knoop een plastic zak(je) aan een stok of riem en veeg ermee over de grond.
– Doe alsof je wat lekkers in je zak hebt (een boterhamzakje doet misschien ook al wonderen).

Zorg dat je de aandacht van de hond trekt op zijn ooghoogte. Als hij te hoog of te laag kijkt, ziet dit er minder mooi uit op de foto.

Tip 3: Trek de aandacht van je hond met telefoongeluiden of koekjes

 

Tip 4: wees geduldig

Neem rustig de tijd voor je fotoshoot en blijf geduldig. Jouw hond heeft waarschijnlijk geen flauw idee wat je nou eigenlijk van hem wil. En blijf ook beleefd tegen de mensen die je eventueel helpen met vasthouden of aandacht trekken. Lukt het even niet? Loop even een stukje heen en weer, speel even met je hond en ga daarna weer met een frisse blik aan de slag.

Tip 5: scherpstellen

Je wilt natuurlijk een mooie, scherpe foto. Daarom is het belangrijk dat je scherpstelt op de juiste plek.
Werk je met je telefoon? Klik dan op de plek in het beeld waar je de scherpte wil hebben.
Ga je aan de slag met een spiegelreflex- of systeemcamera? Kies dan zelf het scherpstelpunt (ook wel AF-veld genoemd) en zorg dat de camera continu blijft scherpstellen. Dat kan met de instelling AF-C bij Nikon of AI-SERVO bij Canon camera’s.
Bij portretten is het belangrijk om scherp te stellen op het oog van de hond. Ga je voor actiefoto’s, dan kies je de buik van de hond (als je hem van opzij fotografeert) of zijn hoofd (als hij op je af komt) om op scherp te stellen. Zorg dat het scherpstelpunt precies op het deel valt wat je scherp wilt hebben. Valt het puntje voor een deel buiten de hond? Dan vind je camera het lastig om te kiezen tussen de hond en de achtergrond.
Zet je jouw hond voor een rij met bomen en struiken? Zorg dan dat hij minstens een paar meter van de achtergrond af staat. De glanzende vacht is voor een camera namelijk moeilijk om op scherp te stellen. De camera kiest dan zelf stiekem liever voor de textuurrijke takken in de achtergrond. Door wat meer afstand te nemen, is de kans op een verkeerde scherpstelling kleiner.

Deze hond staat te dicht op de achtergrond, waardoor de drukke achtergrond overheerst in de foto.

 

Bij deze foto is er een grotere afstand tussen de hond en de achtergrond, waardoor de camera alleen op de hond scherp stelt.

 

Tip 6: effect van je lens

De meeste telefoons zijn standaard uitgerust met een groothoeklens. Dat is ideaal als je selfies wil maken, omdat je hoofd dan precies in beeld past wanneer je jouw telefoon een armlengte van je af beweegt. Een groothoeklens heeft een grotere beeldhoek dan onze eigen ogen, waardoor hij in één oogopslag meer tegelijk in beeld kan brengen. Een nadeel van de groothoeklens is dat hij het perspectief daarbij een beetje uitrekt. Dat merk je zelf bijna niet, want wij hebben een vrij plat gezicht. Maar zodra je je hond (vooral vanaf voren) op de foto zet, merk je dat zijn hoofd veel groter kan lijken dan het is. En dat is niet ideaal. Daarom kiezen we voor hondenfotografie het liefste een camera waar je een telelens op kunt zetten. Met een telelens kun je in één oogopslag juist minder tegelijk zien dan met je eigen ogen, maar hij brengt voorwerpen in de verte wel dichterbij. Een verrekijker is ook een voorbeeld van een telelens.

De telelens maakt het perspectief juist iets compacter, waardoor je hond ook veel beter in verhouding blijft dan wanneer je met je telefoon aan de slag gaat. Een telelens is een lens van ongeveer 70mm of groter (bijvoorbeeld 70-300mm).

Je kunt een mooie wazige achtergrond krijgen als je de lens op 200 of 300mm gebruikt en de hond zo ver mogelijk van de achtergrond af neerzet. Schrik niet van de afstanden. Je zal merken dat je zelf al behoorlijk ver van de hond af moet lopen voor een mooie uitsnede. Maar het is het zeker waard!
Ga je aan de slag met een zoomlens, waarmee je dus kunt in- en uitzoomen? Dan kun je het beste helemaal inzoomen en ver van je hond af staan voor het mooiste effect.

Een groothoeklens zorgt er vaak voor dat het hoofd van de hond uit verhouding wordt getrokken. Dit is niet ideaal.

 

Een telelens maakt het perspectief juist iets compacter, waardoor de hond beter in verhouding blijft.

 

Tip 7: testfoto

De beste tip die ik je kan geven: maak een testfoto. Bij iedere verandering. Het grote voordeel van digitale fotografie is dat je direct het resultaat kunt bekijken. Zo kun je eventuele foutjes direct herstellen en weer aan de slag. Fotografeer je een andere achtergrond? Of draai je op een andere manier naar het licht toe? Fotografeer je een andere hond? Of ga je na de portretten ook actiefoto’s maken? Maak steeds éérst een testfoto. Bekijk die even rustig. Controleer of de belichting goed is, of je geen storende elementen in de achtergrond ziet en andere belangrijke details.

Het belangrijkste is dat jij en je hond de fotoshoot leuk vinden! Beloon je viervoeter op tijd met iets lekkers of met wat rust door even met hem te spelen. Want de mooiste foto’s maak je als jullie er allebei plezier in hebben!