Horseboarding NL

Nieuw: op een board achter een paard!

Een nog relatief onbekende sport voor Nederland en zelfs voor paardenliefhebbers: horseboarding. Het is een sport die iedereen kan beoefenen. Dat maakt de sport volgens Horseboarding NL, clinicgever op Animal Event, zo leuk en uniek. “Jong, oud, paardengek of juist niet… Iedereen kan deze sport beoefenen. Dus al die mannen en vaders die nu nog thuis zitten terwijl hun vriendin of dochter alleen naar stal gaat, hebben nu geen excuus meer om niet mee te gaan!” In 2015 werd het eerste Wereldkampioenschap Horseboarding in Nederland georganiseerd. Initiatiefnemer was Adam Underwear en koos het strand van IJmuiden uit als dé locatie voor dit nieuwe evenement. Het bleek een groot succes: “uit diverse landen reisden boarders met hun Tinkers af naar Nederland om te strijden om de eerste prijs. De een na de andere te gekke sprong over schansen werd getoond aan de jury en het publiek. Het was echt te gek!”, aldus Sabrina van Mourik, een van de drijfkrachten achter deze sport in Nederland. Sabrina en haar collega Gaby Dorn namen ook deel aan dit WK en brachten hun Tinkers Chabo en Qannick mee. Na de kennismaking met deze sport besloten de twee ter plekke dit vaker te doen. Dat bleek het begin van Horseboarding NL te zijn, een initiatief om boarders en ruiters samen te brengen.

Voor iedereen toegankelijk
Uiteraard is bij zowel paard als ruiter een goede basis belangrijk. Op het strand galopperen de combinaties rechtdoor maar is het belangrijk om de lijn, die jou met de boarder verbindt, rustig op spanning te zetten. “Omdat je ook een parcours aflegt op hoge snelheid en je ondertussen rekening moet houden met de boarder, is het nog niet zo heel erg makkelijk. In zee is het juist de kunst om stil te staan, zodat de boarder zijn oefeningen op de golven kan doen. Een dressuurmatige basis is dus wel gewenst.” Waar de ruiter een bepaalde basis dient te hebben, geldt dat ook voor de boarder. Voor hem of haar is de belangrijkste eigenschap het hebben van voldoende lef. Ervaring op een board is geen vereiste maar maakt het allemaal wel net even wat makkelijker. Iedere boarder en ruiter beginnen op hun eigen niveau en snelheid, waardoor de sport voor iedereen toegankelijk is. “Onze jongste boarder is tien jaar en ook hij doet het super goed en gaat prima mee met de rest. En misschien is zijn leeftijd juist een voordeel, want hoe jonger je bent hoe minder bang je bent om te vallen. Ze gaan er net even wat harder en sneller in, wat voor veel spektakel zorgt.” Sabrina van Horseboarding NL geeft aan dat je naast een dressuurbasis of dosis lef ook materialen nodig hebt om deze sport te beoefenen: “je hebt spullen nodig als een speciaal zadelpad, borsttuig of goed passend zadeltuig waar de lijn van de boarder aan bevestigd wordt. Deze spullen kun je veelal lenen bij de vereniging, zodat je je training goed beslagen ten ijs komt. Uiteraard dien je ook bescherming te dragen, dit is een vereiste.”

Horseboarding wordt soms gezien als een gevaarlijke sport. Sabrina en Gaby begrijpen waarom dit wordt uitgesproken, maar geven aan dat het gevaar tot op zeker hoogte beïnvloedbaar is. “Het is een extreme sport, dat klopt. We rijden op hoge snelheid en als je als boarder dan valt kun je jezelf flink bezeren.

Over het geheel gezien valt het aantal valpartijen enorm mee. Daarnaast draagt iedereen bescherming dus dat zorgt aanzienlijk voor minder schade als iemand toch een keertje onderuit gaat. Hoe meer ervaring je krijgt, des te sneller je gaat. Maar dit betekent ook dat je veel stabieler op het board staat, waardoor de kans op vallen veel kleiner is. Het komt er eigenlijk op neer dat je zelf goed in de hand hebt hoe gevaarlijk het wordt, omdat je zelf het tempo kunt bepalen.”

Als een vis in het water of vaste land onder de voeten?
Horseboarding heeft twee verschillende soorten wedstrijden, eentje op het land en eentje in het water. “Op het land zetten we een parcours uit met pionnen, waarin zoveel mogelijk verschillende moeilijke bochten worden verwerken, zoals een 90 graden bocht en een slalom. De combinatie dient dit parcours zo snel mogelijk af te leggen. Het missen van een poortje of het raken van een pion levert strafseconden op. Het team dat het snelst finisht wint de race! De wedstrijden die in het water worden verreden worden anders beoordeeld. De jury beoordeelt namelijk de sprongen die de wakeboarders maken. Daar worden cijfers aan toegekend en de combinatie met de hoogste cijfers winnen de wedstrijd.”

Kennismaken met deze coole sport
Is je interesse gewekt en wil je wel eens kennismaken met deze nieuwe, coole sport? “Kom dan gezellig naar een training bij ons! Iedereen is welkom, je hoeft niet als team te komen. Dus boarders en ruiters kunnen zich apart aanmelden. Materialen zijn ook bij ons te leen, dus ook dat is geen reden om deze geweldige sport niet uit te komen proberen! Mochten jullie met een groepje de sport graag een keer willen proberen, dan verzorgen we ook clinics op locatie. Tijdens de kennismaking mogen onervaren boards de sport proberen in combinatie met een ervaren paard. De een nieuw paard wordt gereden door een ruiter die ervaring heeft met deze sport, zodat de paarden een goede eerste kennismaking hebben met een boarder achter zich. Het gevoel van gewicht te moeten trekken, die ook nog eens continu naar balans zoekt, is een hele gewenning. Met een beetje geduld heeft iedere boarder veel meters gemaakt en trekken de nieuwe paarden vol trots een boarder met zich mee!” Het doel van deze trainingen en clinics om de sport nóg bekender te laten worden in Nederland. “We willen meer mensen enthousiast maken, plezier en lol laten maken en met elkaar genieten van een te gekke sport vol adrenaline. Omdat het zo goed gaat met de sport organiseren we in de toekomst ook meer wedstrijden, zodat iedereen zijn talent kan laten zien. Maar vooral om met elkaar te genieten van een te gekke dag!”

Animal Event
Horseboarding NL verzorgt op zaterdag 4 mei een demonstratie in de Show Piste op het Strand. De piste is ‘maar’ 20 x 40 meter, ietwat aan de krappe kant voor deze sport, maar de teams van Horseboarding NL zullen alles geven! De teams demonstreren wat de sport inhoudt en vertellen je graag wat je nodig hebt en hoe je met deze nieuwe sport begint. “We nemen twee van onze beste paarden mee. Het is echt het kijken waard!”