Konijnen, Konijn, knaagdieren, gedroogde kruiden, Animal Event

Kruiden waar jouw konijn gek op is!

Jouw konijn lust veel meer dan enkel hooi, gras en korreltjes. Een stukje selderij, broccoli of witloof, daar zegt je konijn zeker geen ‘nee’ tegen. Maar wist je dat deze dieren ook kruiden eten? Natuurlijk kunnen ze het voer van je konijn niet vervangen, maar het is een erg goede aanvulling.

In de natuur eten konijnen afwisselend bloemen, grassen, bladeren én kruiden. De verschillende kruiden hebben namelijk allemaal een verschillende positieve werking op het lichaam van je konijn. Slim toch! Bovendien kan je gedroogde kruiden erg goed bewaren (op een donkere en droge plek).

Wanneer je de verschillende kruiden op een juiste manier afwisselt en goed doseert, kan je het immuunsysteem van je konijn een flinke boost geven. Let er wel op dat kruiden de expertise van een dierenarts niet kunnen vervangen wanneer je dier ziek is.

Wat zijn dan de voornaamste kruiden die een positieve werking hebben op het lichaam van jouw konijn?

– Pepermunt: Dit kruid werkt tegen misselijkheid en verhelpt de symptomen van een verkoudheid. Het is goed voor de spijsvertering en vermindert een opgeblazen gevoel.

– Brandnetel: Het kan bloedzuiverend werken, versterkt nagels en haar en gaat gewichtsverlies tegen. Daarnaast is het goed om na een ziekte, voedingsstoffen weer aan te vullen. Pas op! Voer gedroogde brandnetel niet aan zwangere konijnen!

– Paardenbloemblad: Dit kruid wekt de eetlust van je konijn op, het werkt kalmerend en helpt bij maag – en darmproblemen. Het reinigt het lichaam en versterkt de lever.

– Aardbeiblad: Dit kruid is een natuurlijk antibioticum. Dat wil zeggen dat het pijnstillend werkt (zowel vrucht als blad). Daarnaast zorgt het voor een goede afvoer van afvalstoffen. Het werkt ook diarree en gas verdrijvend.

– Wegbree: Het werkt eetlustopwekkend en ontstekingsremmend. Het zorgt voor een goede darmflora en is verzachtend voor de luchtwegen.

– Groene haver: Het kan licht laxerend werken, reguleert de bloedsuikerspiegel en bevordert de bloedaanmaak.

– Frambozenblad: Dit kan je droog geven aan je knaagdier of als afgekoelde thee. Dit kruid is vooral goed voor zwangere konijnen. Het ontspant, stimuleert de melkproductie, werkt bloedzuiverend bij infecties,…

Op Animal Event 2020 zijn al bovenstaande kruiden voor konijnen beschikbaar. Krijg advies van een expert welk kruid het beste bij jouw konijn past en leer meer over de algehele verzorging van jouw konijn.