IMG_2731

Konijnen trainen, waarom niet!

De vernieuwing van het concept en het terrein van Animal Event zorgt voor verhuizing voor alle klein-huisdieren, zoals de konijnen, cavia’s en fretten. Wie al jaren nauw betrokken is bij dit deel van het evenement is allround dierentrainster Bernice Muntz. Of het nu om een konijn of een kaaiman gaat, elk dier is volgens haar te trainen. In een interview vertelt ze over haarzelf, haar carrière als allround dierentrainster en vertelt ze wat bezoekers mogen verwachten van de nieuwe opzet voor alle klein-huisdieren.

Van jongs af aan was het al haar droom om haar tijd door te brengen met dieren en ze te trainen. Rond de jaren tachtig was het, behalve in het circus, nog niet gebruikelijk om dieren te trainen als beroep. Bernice begon haar carrière als hondentrainster en behaalde haar diploma voor gedragstherapie. Hierna startte ze haar eigen hondenschool ‘Vlietstede’. Bernice wilde zich verder verdiepen in meerdere diersoorten en volgde hiervoor verschillende opleidingen in Nederland, Engeland en Amerika. Ze heeft veel verschillende dieren getraind maar kwam uiteindelijk terecht bij konijnen en knaagdieren, die ze tot op de dag van vandaag als favoriet bestempeld.

Toeval, of toch niet?
Het was bij toeval dat Bernice zich verdiepte in de opvoeding en training van konijnen. De eigenaar van het pand, waarin destijds haar hondenschool was gehuisvest, verhoogde de huurprijs. “Daardoor was het helaas niet meer haalbaar voor mij om de hondenschool voort te zetten. Ik moest er gedwongen mee stoppen. Maar dat gaf ineens zeeën van vrije tijd, waarin ik de ruimte vond om met mijn konijn aan de slag te gaan. Ik ben met hem gaan trainen en in verloop van tijd liet hij vrijwillig zijn nagels knippen en kon ik hem op verzoek in de kooi laten springen als dat nodig was.” Ze besloot de stoute schoenen aan te trekken en heeft in een tuincentrum in de buurt een flyer opgehangen, waarmee ze aankondigde een cursus te willen geven voor het trainen van konijnen. Dat dit niet onopgemerkt bleef blijkt uit het feit dat De Telegraaf dit bericht oppikte. Voor Bernice het wist stond ze in Nederland bekend als ‘Konijnentrainster’. Vanuit hier heeft ze zich verder gespecialiseerd op het gebied van konijnen, met name door het lezen van onderzoeken en bijscholing.

“Het leuke aan het trainen van konijnen is dat je ze een beter leven kunt bieden. Door ze te trainen maak je het konijn namelijk minder angstig, bouw je een hechte band met hem op en kan het konijn écht onderdeel worden van het gezin. Dit vinden we voor bijvoorbeeld honden heel vanzelfsprekend, maar voor konijnen en cavia’s niet.” Net zoals voor honden geldt ook voor konijnen en cavia’s dat het fijn is als ze zindelijk zijn en geaaid en gemakkelijk verzorgd kunnen worden. “Het opvoeden en trainen van je dier zorgt ervoor dat jullie elkaar beter leren kennen en meer begrip voor elkaar krijgen. De band die daardoor ontstaat is onbetaalbaar.”

Probleemgedrag bij alle dieren
Dat probleemgedrag voorkomt bij honden en katten, dat weten de meeste diereneigenaren wel. Maar dat dit ook veel voorkomt bij konijnen, cavia’s en andere knaagdieren is minder bekend. De meest voorkomende problemen die Bernice tegen komt bij knaagdieren zijn het zindelijk en tam maken en het introduceren van een nieuw dier. “Als ik eigenaren en hun dier(en) help, observeer ik in eerste instantie het gedrag van het dier, de leefomgeving en de dagelijkse handelingen en contactmomenten.

Op basis daarvan krijg ik een helder beeld, weet ik waarom het probleemgedrag is ontstaan en zoek ik vanuit daar samen met de eigenaar naar een oplossing.” De oorzaak van een gedragsprobleem heeft volgens Bernice veelal te maken met het niet meer kunnen vertonen van natuurlijk gedrag.  Als voorbeeld noemt ze het natuurlijk knaaggedrag van konijnen. Een wild konijn besteedt zeventig procent van zijn tijd aan het zoeken en eten van voedsel. In een gedomesticeerde situatie is dit vaak niet mogelijk. Door dit natuurlijke gedrag weg te halen bij het konijn ligt verveling op de loer. Uit verveling beginnen ze bijvoorbeeld hun kooi kapot te bijten, wat als lastig en ongewenst wordt ervaren door de eigenaar. Maar hij of zij beseft niet dat het konijn er eigenlijk niks aan kan doen. “Door ze hierop te attenderen ‘leid’ ik de eigenaar eigenlijk op, ze krijgen namelijk meer kennis over het dier en het natuurlijke gedrag.”

Kennis delen
Dat Bernice dit goed kan blijkt wel uit het feit dat ze zowel opleidingen als workshops verzorgt maar ook demonstraties en lezingen. “Daarnaast heb ik ook al meerdere boeken gepubliceerd. Mijn laatste boek ‘Konijn erbij’ gaat over het koppelen van konijnen, een van de meest voorkomende problemen. Mensen zijn zich er steeds meer van bewust dat knaagdieren beter niet alleen gehouden kunnen worden, maar minimaal met zijn tweeën. Maar zomaar een tweede dier bij het huidige huisdier plaatsen is nog niet zo makkelijk. Met dit boek wil ik mensen helpen en probeer ik de onzekerheid die ze ervaren weg te nemen.”

Al zes jaar is Bernice nauw betrokken bij Animal Event en is ze een graag geziene clinicgever voor jong en oud. Met haar enthousiasme en enorme kennis van het trainen van dieren weet ze iedereen te boeien. Ze heeft een onuitputbare bron met verhalen, wat haar ten goede komt bij het trainen van allerlei dieren. Maar met name bij het vergroten van de kennis en bewustwording bij eigenaren van knaagdieren. “Want daarmee bereik ik niet alleen een gelukkigere eigenaar, maar vooral een beter en gelukkig(er) leven voor konijn, cavia en ander klein-huisdier. En daar doe ik het voor!”

Animal Event 2018
Net als de indeling van Animal Event staat ook het programma van Bernice in het teken van vernieuwing. Dit jaar gaat ze vooral in op angstige dieren. “Veel eigenaren willen graag dat hun konijn of cavia makkelijker geaaid of verzorgd kan worden en een onderdeel is van het gezin, maar soms zie je dat het dier hier te angstig voor is. Tijdens Animal Event leg ik graag uit hoe je een dier tammer kunt maken en de gewenste situatie beter te realiseren is.” Een tweede onderdeel dat het Kleindierplein introduceert is ‘Knaagdier- en hamsterscaping’. Dit staat volledig in het teken van het natuurlijk gedrag van het dier.

‘’Tot slot komen er diverse degoes, gerbils, hamsters, muizen en ratten mee waar wij advies over kunnen geven. Over huisvesting tot het tam maken.’’ Tweemaal per dag geeft Bernice ook een demonstratie met ratten. Ze laat onder andere zien hoe je een rat een high five of een (denk)spel aanleert. Bernice Muntz is tijdens Animal Event aanwezig op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 mei op het Kleindierenplein in area ‘Bos’.