Sonja van Leeuwen

Gedragstherapie voor katten helpt!

Sonja van leeuwen is al jaren een bekend gezicht op Animal Event. “Het is voor mij en mijn team een van de hoogtepunten van het jaar en we kijken er altijd enorm naar uit! Dit jaar kom ik met een nieuw concept naar het evenement waarbij ik nog meer mensen ga helpen”.  In een interview vertelt ze over haar carrière in de gedragstherapie en wat bezoekers op Animal Event mogen verwachten van haar.

De carrière van Sonja begon als dierenartsassistente. Een van de werkzaamheden die hier bij kwam kijken was de dierenarts helpen dieren te euthanaseren. “Verschillende mensen kwamen naar de praktijk met het verzoek hun huisdier in te laten slapen. Ik zag dat euthanasie in meerdere gevallen niet als noodzakelijk bestempeld kon worden en dat mensen het gebruikten om van het dier ‘af te komen’. Bijvoorbeeld omdat het dier agressie vertoonde naar het baasje of continu in huis sproeide. Dat ik hieraan mee moest werken voelde erg tegenstrijdig en kostte me ontzettend veel moeite. Eén keer kostte het me zelfs bijna mijn baan, omdat ik weigerde de kat te helpen euthanaseren.”
Sonja merkte dat ze het gedrag van dieren goed kon aanvoelen en begon mensen te voorzien van advies en tips. Ze was nog steeds assistent maar kreeg bedankjes van klanten voor haar goede advies over het gedrag, wat zorgde dat problemen minder werden of zelfs helemaal waren opgelost. Dit was voor Sonja het moment om zich hier verder in te verdiepen. Ze begon aan de cursus ‘Gedragstherapie voor honden’. Ondanks de veranderde aanpak bij de dierenartspraktijk besloot ze haar baan als dierenartsassistente toch op te geven en zich volledig te richten op het gedrag van dieren.

Nadat Sonja de cursus ‘Gedragstherapie voor honden’ had doorlopen wilde ze zich meer verdiepen in het gedrag van katten, want daar ging haar voorliefde toch naar uit. Hier was destijds geen opleiding voor waardoor ze bij Tinley heeft meegewerkt aan de eerste FGT-opleiding. In 2005 was Sonja de eerst gediplomeerde Katten- en hondengedragstherapeut van Nederland.

Ze begon voor zichzelf met de oprichting van haar gedragsadviesbureau. Ze heeft tien jaar lang lesgegeven op de Martin Gaus Academie, waarna ze zelf de Katten Academie oprichtte in 2015. Hier biedt ze verschillende kat-gerelateerde opleidingen. “De Katten Academie staat voor passie en motivatie. Door leerlingen te plaatsen in kleine groepen, maximaal vijftien personen, is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Daar bereiken we enorm veel mee! Écht iets kunnen betekenen voor mensen, dat is het doel van onze Academie. Mensen krijgen de ruimte om zowel zakelijk als persoonlijk te groeien, daar is eigenwaarde heel belangrijk bij.” Sonja heeft in haar carrière veel te danken gehad aan haar baan bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Hier heeft ze in haar beginjaren veel kennis en ervaring opgedaan, wat haar tot de dag van vandaag helpt bij allerlei casussen.

Probleemgedrag
Ongeveer 2,5 jaar geleden besloot Sonja zich volledig te richten op katten, met name omdat ze haar kennis en ervaring hier het beste kan toepassen. Probleemgedrag bij katten komt de laatste jaren steeds meer voor, aanleiding zijn volgens haar een viertal oorzaken. De eerste is dat katten nu anders ‘gehouden’ worden dan vroeger. “Voorheen liepen katten vrij over het erf en hadden ze alle ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Tegenwoordig worden katten veel meer binnen gehouden, waardoor hun leefruimte beperkt is geworden. Dit leidt ertoe dat ze hun natuurlijke gedrag minder tot uiting kunnen brengen.” Als tweede noemt Sonja het drukkere leven op straat. Katten die namelijk wel naar buiten gaan, komen tegenwoordig sneller in aanraking met andere katten uit de buurt. Dit wekt territoriumgedrag op wat binnen in huis problemen geeft, zoals sproeien. Een derde oorzaak van probleemgedrag is het drukke leven van de baasjes. “We leven in een drukke en hectische maatschappij, mensen hebben steeds minder tijd. Maar toch willen ze een huisdier. Wegens tijdgebrek besluiten ze dan geen hond maar een kat te nemen, onder het mom van ‘ze vermaken zichzelf wel’. Dit is volgens Sonja een verkeerde verwachting, gebaseerd op toch wel gebrek aan kennis. De vierde en tevens laatste oorzaak is dat katten tegenwoordig door medische verbeteringen en betere voeding steeds ouder worden. Hierdoor hebben steeds meer katten te maken met een verslechterde vachtconditie (vilten/klitten) en artrose. Deze lichamelijke problemen zijn ook in veel gevallen de oorzaak voor gedragsproblemen.

In haar carrière als kattengedragstherapeut komt Sonja, op basis van deze vier oorzaken, veel gedragsproblemen tegen. Deze zijn echter te clusteren naar een top drie:
1. Onzindelijkheid
2. Agressie tussen katten onderling in een huissituatie
3. Agressie naar de baasjes.

“Het is belangrijk dat mensen begrijpen wat hun kat nodig heeft. Door de kat te voorzien in zijn behoefte krijg je een gelukkige en gezonde kat. Dit zorgt weer voor een blij baasje en zo kunnen veel problemen en nog belangrijker, het onnodig laten inslapen van katten, voorkomen worden.”

Animal Event
Sonja heeft als doel zoveel mogelijk katten te helpen en het is dan ook haar ultieme droom om ervoor te zorgen dat het vak ‘Kattengedragstherapeut’ niet meer nodig is of hoeft te bestaan vóór ze met pensioen gaat. Tijdens Animal Event is Sonja aanwezig in het Royal Canin Raskattencafé om zoveel mogelijk katteneigenaren en -liefhebbers te ontmoeten en allerhande problemen te bespreken. Dit doet ze in een toegankelijke en open sfeer in het Raskattencafé, in area ‘Bos’. Onder het genot van een drankje kunnen bezoekers gedurende de dag educatieve lezingen en sessies volgen over kattengedrag, -verzorging en -training. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn ‘Naar de dierenarts zonder stress’, ‘Het opvoeden van katten’ en ‘Het trainen van katten’. Tot slot doet Sonja live verslag van alle interessante problemen die ze tijdens gesprekken met bezoekers te horen krijgt. Naast gezellig en educatief dus ook heel interactief!